Ett av brotten som Eskilstuna tingsrätt fäller mannen för skedde redan våren 2020. Han hamnade då i en dispyt med en man i 70-årsåldern som blev irriterad för att läkaren hade parkerat för nära dennes bil vid Retuna. Den äldre mannen som med giltigt tillstånd stod parkerad på en plats för rörelsehindrade fick åla sig in i bilen via passagerardörren.
Några hårda ord utbyttes innan den äldre mannen åkte iväg.
Läkaren och en vän körde då ifatt honom och tvingade denne att stanna. Där ska läkaren ha varit aggressiv och gett sig på mannens bil. Vindrutetorkare knäcktes samt bändes och en sidospegel skadades.
Den dömde ska även ha varit uppe på motorhuven och hävdat att han blev påkörd.
Några trafikanter blev vittnen till delar av händelseförloppet. En av dem hävdar att läkarens bil prejade den äldre mannens bil för att få stopp på den. En annan har sagt att läkaren "fejkade" att han blev påkörd och att bilen då stod stilla "eller rörde sig minimalt".
Läkaren förnekar brott men medger att det uppstod en konflikt. Han menar att han blev klämd mellan bilarna redan vid Retuna och att sidospeglarna på båda bilarna skadades där. Han medger att han åkte efter och förklarar det med att han inte hann ta registreringsnumret.
När de fick stopp på den äldre mannen ställde sig läkaren framför bilen, för att fotografera, uppger han. Då ska han ha blivit påkörd. Han säger att han då föll och slet tag i vindrutetorkarna.
Tingsrätten anser att åtalet om skadegörelse är styrkt och att läkaren agerade med uppsåt. Läkarens förklaring beskrivs som en efterhandskonstruktion.
Han fälls även för tre brott mot trafikförordningen. Bland annat för att ha kört en avställd bil med körförbud.
Den brottslighet som läkaren döms för motsvarar, enligt domstolen, ett kortare fängelsestraff. Han förekommer även under flera avsnitt i belastningsregistret, dock inte för brott som anses ha betydelse i det aktuella målet. Straffet blir villkorlig dom och 40 dagsböter á 100 kronor.
Den äldre mannen hade begärt ett skadestånd på 15 000 kronor för kränkning och sakskada.
Tingsrätten säger sig förstå att situationen måste ha framstått som skrämmande.
"Det rör det sig dock inte om något olovligt inträngande i en bostad och agerandet kan inte heller sägas vara ett angrepp på hans hemfrid", skriver domstolen som avslår skadeståndsyrkandet.