– Föreställ dig en arbetsplats: 'Du är negativ enligt hunden så du kan gå in och jobba'. Och till den som hunden talar om är positiv: 'Du får faktiskt gå och ta ett PCR-prov eller djupare analys av dig innan du får komma in', säger Michael Hedman.
Det kan vara ett tänkbart verkligt scenario om Region Uppsala och Uppsala universitets forskningsprojekt faller väl ut. Antingen under den pågående coronapandemin eller under framtida pandemier.
Michael Hedman har jobbat med hundar i snart 40 år – dels inom Försvarsmakten, dels som egenföretagare och sedan ett år tillbaka också som hundlärare på Realgymnasiets Naturbruksprogram i Eskilstuna.
Genom det egna företaget Stock hundutveckling deltar han nu i ett forskningsprojekt lett av Uppsala universitet och Region Uppsala. Han och ytterligare en person bidrar som hundtränare med totalt åtta särskilt lämplighetstestade hundar.
Syftet: Att ta reda på om hundar med hög träffsäkerhet kan identifiera doftprover från personer med konstaterad covid-19.
– Proverna tas genom att personen som lämnar doftprovet tar en kompress och stryker sig i nacken, på halsen och pannan och stoppar ner det i ett rör, förklarar han.
Hundarna får sedan gå genom en så kallad urvalsbana där kompresser från personer både med och utan covid-19 finns utplacerade. När hunden identifierat och markerat att den hittat ett positivt doftprov belönas den. Förhoppningen är att få en träffsäkerhet som överstiger 90 procent.
– Vi räknar med att komma igång och träna på prover i början av nästa vecka och mellan sex och tolv veckor framåt. Efter det kommer vi ha en validering av hundarna som Uppsala universitet sätter upp. Då vet varken hundtränare, hundförare eller hund vilket av proverna som är positiva, eller om det finns något positivt prov över huvud taget. Då får vi fram en procentsats på hur duktiga hundarna är.
Syftet med studien är också att ta fram en utbildningsmall på hur hundar i stor skala kan utbildas för att diagnostisera covid-19, men kanske framför allt andra i dag okända sjukdomar, och hjälpa till i samhället.
– Det skulle kunna vara användbart på tågstationer, flygplatser, större idrottsevenemang, sjukhus och andra samhällsviktiga platser. Det blir ett hjälpmedel, en screening, för man måste kanske fortfarande gå djupare in på personen som hunden talat om är smittad, säger han.
Proverna är i stort sett helt ofarliga för hundarna. Någon verklig risk att de smittas finns inte.
– Den som är provtagningsansvarig på Region Uppsala ser ingen som helst fara att smittan ska föras vidare eftersom covid-19 sprids aerosolt och måste föras vidare i droppform. Sen kommer inte hundarna åt proverna och vi använder också handskar och munskydd när vi hanterar dem, säger han.