Eskilstunamäklare knarkade och slogs – förlorar licensen

En mäklare förlorar sin yrkeslicens. Anledningen är att han dömts för upprepade brott, både innan och efter han började arbeta som mäklare. Själv anser han att domarna "inte speglar vem han är som person".

En mäklare i Eskilstuna mister sin licens efter upprepad brottslighet. Bilden är en genrebild och har inget med det aktuella fallet att göra.

En mäklare i Eskilstuna mister sin licens efter upprepad brottslighet. Bilden är en genrebild och har inget med det aktuella fallet att göra.

Foto: Thomas Möller

Eskilstuna2024-09-21 06:59

Nyheten i korthet

  • En fastighetsmäklare i Eskilstuna förlorar sin licens efter att ha dömts för flera brott, både före och efter att han började arbeta som mäklare.
  • Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd har beslutat att återkalla licensen på grund av mäklarens upprepade domar för narkotikabrott och våldsbrott.
  • Trots mäklarens försvar att domarna "inte speglar vem han är som person", håller Fastighetsmäklarinspektionen fast vid sin bedömning och anser att hans brottslighet och återfall i brott gör honom olämplig för yrket.

Så sent som i mars 2024 dömdes mannen – som under flera år jobbat som mäklare på en firma i Eskilstuna – för narkotikabrott till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst.

Dessförinnan, i maj 2022 dömdes han av tingsrätten för våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott till 50 dagsböter, brott som ska ha begåtts två år tidigare.

Domarna kom till Fastighetsmäklarinspektionens kännedom genom ett klagomål.

Mot bakgrund av att mäklaren även dömts för liknande brott innan sin karriär i yrket valde inspektionens disciplinnämnd att utreda huruvida han ska få behålla sin registrering, det vill säga yrkeslicens.

Sedan tidigare hade han också dömts för bland annat rattfylleri, ringa narkotikabrott och grov misshandel – vilket ledde till två månaders fängelse. Inspektionen uppmärksammade mäklarens register redan då han ansökte om registrering 2021 och gjorde då bedömningen att han skulle beviljas licensen.

undefined
Mannen anser själv att domarna "inte speglar vem han är som person". Bilden har inget med den aktuella mäklaren att göra.

För att arbeta som mäklare krävs det att man är "redbar och i övrigt lämplig". 

Om mäklaren döms efter ha fått sin yrkeslicens finns det möjlighet att återkalla den, dock ska det ske restriktivt. Disciplinnämnden anser dock att det är befogat i detta fall och Fastighetsmäklarinspektionen återkallar mäklarens licens.

I sitt beslut skriver nämnden de ser allvarligt på mäklarens brottslighet då han vid upprepade tillfällen döms för narkotikabrott. Det eftersom den typ av brottslighet inte sällan har en koppling till kriminella nätverk och drogförsäljning.

"Utifrån den ansvarsfulla förtroendeställning som en fastighetsmäklare har finner Fastighetsmäklarinspektionen att det finns skäl att se mycket allvarligt på att en fastighetsmäklare förknippas med drogrelaterad brottslighet", står det i beslutet.

De bedömer även att mäklarens tidigare brottshistorik i kombination med de två senaste domarna visar på en upprepning av drog- och våldsrelaterad brottslighet och en benägenhet att återfalla i brott.

Mäklaren själv håller dock inte med.

I ett yttrande till Fastighetsmäklarinspektionen skriver han bland annat att domarna inte "inte speglar vem han är som person" och att han är medveten om att han "gjort misstag i livet", något han är ledsen för.

Vidare menar mäklaren att han begick merparten av brotten innan han började jobba som mäklare och att de två senaste brotten är av "mildare karaktär" och att han nu ska börja gå i terapi för att undvika återfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!