Den 20 november 2019 slår tungt beväpnad polis till mot en lägenhet i Stockholmsförorten Hammarbyhöjden. Tillslaget föregås av en flera månader lång spaningsinsats som initierats efter tips från den danska polisen.
Till en början rör ärendet misstankar om skattebrott i anslutning till olaga tobaksförsäljning, men efter tillslaget mot lägenheten, där det vid tillfället pågår framställning av metamfetamin, rullas en omfattande härva upp med en knarkfabrik och ett beslagtaget parti på 60 kilo amfetamin i centrum – ett av förra årets största narkotikabeslag.
I augusti åtalades åtta personer för inblandning i härvan. Den 44-årige mannen från Eskilstuna är en central gestalt i grupperingen. Han har tidigare avtjänat flera fängelsestraff och är dömd för grova bedrägerier, narkotikasmuggling och vapenbrott.
Bland de medåtalade finns även en 27-årig kvinna. Utöver knarkhärvan har både 44-åringen och 27-åringen kopplingar till den bedrägerifabrik som Dagens Nyheter avslöjade i våras. Detta genom att ha stått som ägare till företag i Tallinn som använts för att driva en rad bluffsajter för bitcoininvesteringar, varigenom ett stort antal svenska pensionärer lurats på sina livsbesparingar.
Nu har nya uppgifter framkommit om de båda. I söndags avslöjade DN att ett oväntat fynd gjorts i samband med tillslaget mot knarkfabriken. Utöver narkotika och vapen påträffades en faktura daterad april 2018 från ett bolag registrerat i Tallinn.
Fakturan på motsvarande 800 000 kronor är utställd till en schweizisk fotbollsagentur och rör rådgivning i anslutning till fotbollsspelaren Nabil Bahouis övergång från AIK till saudiska Al Ahli tre år tidigare.
Enligt DN företräds bolaget av två svenskar med långt kriminellt förflutet, varav den ena är den 27-åriga kvinnan. På fakturan anges att betalningen ska gå till ett konto som tillhör ett annat bolag, även det med säte i Tallinn, som i sin tur ägs av den 44-årige Eskilstunamannen. Det är enligt tidningen oklart om fakturan betalades.
Tidningen uppger vidare att mannen i polisförhör flera år tidigare uppgett att han arbetat i Tallinn som konsult vid fotbollstransfers.
AIK har i ett uttalande på den egna hemsidan förnekat kännedom om bolagen och dess företrädare. Klubben uppger att man i förhandlingarna med Al Ahli företräddes av ett skotskregistrerat, numera nedlagt, brevlådeföretag ägt av två anonyma bolag registrerade i skatteparadiset Belize.
Den enda namngivna företrädaren för bolaget är en rysk-maltesisk kvinna som även hon, enligt DN, har starka kopplingar till Estland.
44-åringens kopplingar till AIK stannar emellertid inte där. Han dömdes 2016 till 2,5 års fängelse för över 50 fall av grovt bedrägeri. Detta sedan han, tillsammans med flera andra, kapat en rad professionella idrottares identiteter – däribland tre före detta AIK-spelare. Genom att förfalska id-handlingar och ta lån i offrens namn kom ligan över mångmiljonbelopp.
Eskilstuna-Kuriren har varit i kontakt med AIK:s vd Björn Wesström som dementerar att klubben haft något med 44-åringen att göra.
"Gällande personen du frågar om har AIK ingen kännedom om honom, varken han eller omnämnt företag har varit involverade i någon transfer AIK gjort", skriver han i ett mejl till tidningen.