Anläggningsbrist, risiga lokaler och mer fokus på hälsoaspekten, det var några av de fokusområden som diskuterades när Hästnäringens nationella stiftelse (HNS) bjöd in politiker för att prata om framtidens möjligheter och svårigheter inom hästnäring.
Detta möte är ett i raden av liknande träffar som HNS anordnar runt om i landet inför valet i höst. Målet är att få politiker att sätta hästfrågan i fokus, på mer än ett plan.
– Jag upplever det som om politikerna är väldigt positiva till det här. Just den här gången tror jag alla partier är representerade. Det vi inte lyckas med är att locka politiker som inte redan har ett hästintresse, det är egentligen de som vi behöver nå mest, säger Stefan Johansson, vd för HNS.
Pia Lusth, ridskolechef på Eskilstunaortens ryttarförening dit både Ekeby ridskola och Vilsta ridskola tillhör, ser positivt på chansen att få visa upp det arbete som gjorts i Vilsta och hur skolorna arbetar.
– Det är bra att få ett ansikte på de politiker vi ofta är i kontakt med, säger hon.
För Eskilstunaortens ryttarförenings del ligger den främsta framtidsfrågan i hur de ska kunna finansiera en upprustning av Ekeby ridskola, där barn- och ungdomssektionen har sin verksamhet.
– Den byggdes på 70-talet och sedan dess är det inte väldigt mycket som är gjort. Vi har gjort en förstudie som visar att det skulle kosta oss fyra och en halv miljon att bygga om. Vi har 300 uppsittningar där varje vecka och en sådan anläggning måste vara idrottsanpassad med omklädningsrum och liknande, säger hon.
Förutom upprustningen av Ekeby ridskola behöver även Vilsta ridskola byta underlag på de två ridbanorna utomhus. En kostnad på cirka en och en halv miljon kronor.
Det är framförallt den ekonomiska biten som Pia Lusth trycker på när hon pratar om framtiden. Men när det väl kommer till kritan behövs det från föreningens sida en hel del lobbying för att nå fram till kommunen.
– Än så länge har vi endast hintat kommunen, sedan får vi börja uppvakta kultur- och fritidsnämnden som vi brukar göra. Men jag tror att det går lite trögt överallt just nu när det gäller den biten, inte bara för oss ridskolor, säger hon.
Tidigare har Eskilstuna-Kuriren skrivit om det lagförslag regeringen lagt fram om att förbjuda spiltor som ett sätt att förvara hästar. Även då betonade Pia Lusth den finansiella frågan då de allra flesta svenska ridskolor skulle behöva bygga om.
Nu, över två månader senare, sitter hon lite mer lugnt i båten.
– Jag har fått regeringens förslag uppläst för mig och det är alldeles för flummigt skrivet. Det där kommer mala på i många år och det kommer behöva bli en väldigt lång övergångstid om lagen går igenom, säger hon.