Nu tar de emot de första flyktingarna från Ukraina

Viljan att göra något för personer på flykt från Ukraina sprider sig i samhället. Mirjam och Boas Adolphi ägnar just nu dag och natt åt att försöka hjälpa sina kontakter till Eskilstuna.

Boas och Mirjam Adolphi kämpar för att hjälpa barn och deras familjer från deras dagcenter till Sverige.

Boas och Mirjam Adolphi kämpar för att hjälpa barn och deras familjer från deras dagcenter till Sverige.

Foto: Mattias Carlgren

Eskilstuna2022-03-09 16:58

Det plingar till igen. Mirjam Adolphi lyfter sin telefon och pratar in ett meddelande på ryska i den.

– Det är en familj som är i Lviv och som får resa över gränsen till Polen i dag så vi ordnar så att de får biljetter till Sverige.

Mirjam Adolphi och hennes man Boas har hjälpt gatubarn i östra Ukraina i 30 år. Sedan 2003 driver de en dagverksamhet för utsatta barn i Bobrovitsa kommun. Verksamheten är idag en knutpunkt för runt 100 barn från 14 närliggande byar.

Nu sitter anställd personal och barn med familjer från dagcentret fast mitt i brinnande krig.

– Det är hemskt, vi känner de här människorna. De är som vår familj, säger Boas.

Från sitt hem i Eskilstuna dirigerar Mirjam och Boas hjälpinsatser till de krigshärjade delarna av landet. Arbetet pågår dag och natt, berättar Mirjam.

– Vi får rapporter hela tiden om var det skjuts och bombas. I vår by finns inget kvar i affärerna och i går sade de på centret att de bara har mat kvar för två dagar till. Så läget är akut.

undefined
Mirjam Adolphis mobil plingar konstant med nya uppdateringar från kriget.

Några timmar tidigare klev de första personerna, som paret hjälpt till Sverige, av båten i Karlskrona och till kvällen väntas de till Eskilstuna. Det handlar om en barnfamilj och två pojkar som reser ensamma. Pojkarnas mamma och småsyskon är kvar i en av byarna och har ännu inte lyckats ta sig ut. Boas och Mirjam är spända och förväntansfulla på att få återse dem.

– Det är en spännande dag. Det är vårt första mottagande. Det har gått väldigt bra med frivilliginsatser hela vägen och färjorna är gratis. Folk som tar emot ställer också upp gratis så det är väldigt positivt.

Boendeplatser har ordnats fram med gemensamma krafter från frivilligorganisationer i stan. Mirjam berättar att flera privatpersoner hört av sig och erbjudit sig att öppna sina hem.

undefined
Många personer slöt upp på manifestationen för Ukraina på Fristadstorget i lördags.

I media hör Mirjam och Boas Adolphi om allt fler initiativ från enskilda som vill hjälpa till. De ser positivt på det stora engagemanget. Samtidigt önskar de att krafterna samordnas bättre framöver.

– Engagemanget är stort och viljan att hjälpa till likaså. Men nu behöver det koordineras vem som gör vad.

På initiativ av Röda korset ska flera frivilligorganisationer möta kommunen på torsdag. Mer hjälp kommer att behövas och redan nu är fler flyende på väg, berättar Mirjam.

– Vi vet redan nu att det kommer komma fler bara bland de som vi känner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!