"Personalen i Kiev har köat tre timmar för bensin"

Mirjam och Boas Adolphi har sedan 30 år tillbaka arbetat och bott i Ukraina på deltid. Deras organisation jobbar för att gatubarn ska få ett bättre liv.

Eskilstuna 24 februari 2022 10:28

Mirjam och Boas Adolphi driver ett välgörenhetscentrum i byn Pisky som ligger cirka 8 mil öster om Kiev. Där har de bott och arbetat på heltid sedan drygt 30 år tillbaka. Verksamheten heter Vännernas hus och de verkar för att barn ska komma dit och erbjudas bland annat läxhjälp och humanitär hjälp.

– Det är rätt så oklart fortfarande. Vi är lite som en extern bas just nu och haft kontakt med teamet sedan klockan två i natt. Man kan inte ta sig någonstans och i byn finns det inte ens bröd längre. Samtidigt har vi en del av teamet i Kiev som försöker ordna transport för att barn ska kunna komma ut till byn. Personalen i Kiev har köat i tre timmar för bensin och det ser väldigt kaotiskt ut, säger Mirjam Adolphi.

Redan 2014 hjälpte parets välgörenhetscentrum interna flyktingar då barn från Ukrainas östra regioner evakuerades till Pisky. Paret är väldigt oroligt och de är arga över utvecklingen.

undefined
Under torsdagsmorgonen var det flera Kiev-bor som tog med det allra nödvändigaste och valde att lämna staden. För flera av flyktingarna är första anhalt en plats 20 kilometer bort från staden.

– Situationen har inte varit lika allvarlig sedan andra världskriget och nu har det gått från hot till förverkligande. Putin har gått in med styrkor och skjutit missiler mot hela landet. Han vill nästan bara förgöra Ukraina, säger Boas Adolphi.

Paret, som nu bor i Eskilstuna, var senast i Ukraina för tre veckor sedan och följer nu utvecklingen hemifrån. 

– Om vi hade varit där när det hände så hade vi inte åkt därifrån. Vårt team är före detta gatubarn som nu arbetar för oss. Även om de är ledare så är de fortfarande våra barn, säger Mirjam Adolphi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa