Polis tvingades flytta efter upprepad skadegörelse

Vid två tillfällen blev hans bilrutor krossade och däcken sönderskurna. Vid ett tillfälle repades bildörren. Skadorna uppgick till tusentals kronor. Till slut valde den drabbade polisen att flytta. Nu har en misstänkt man åtalats.

På den här bilden, fångad med hjälp av en övervakningskamera, syns hur en person skär sönder däcken på en bil. En misstänkt har nu åtalats.

På den här bilden, fångad med hjälp av en övervakningskamera, syns hur en person skär sönder däcken på en bil. En misstänkt har nu åtalats.

Foto: Polisen

Eskilstuna2022-02-17 08:47

Det är en man i 40-årsåldern, bosatt i Eskilstuna, som har åtalats för två fall av skadegörelse, ett fall av falskt larm och ett fall som gäller hot mot tjänsteman.

Åtalspunkterna som gäller skadegörelse ägde rum i slutet av oktober 2020 och i mitten av november 2020.

Målsäganden, alltså den drabbade, arbetar som polis i Eskilstuna.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att den misstänkte mannen har krossat bilrutan, punkterat däck och repat en bildörr eftersom han hyser agg mot bilens ägare som arbetar som polis.

I förhören berättar polisen om det som hänt och hur det påverkat honom och familjen. Han berättar att han känner till den misstänkte mannen sedan tidigare och också stött på honom i sitt arbete som polis, men inte upplevt att det varit några större problem. Men han misstänkte tidigt att det kunde vara han som låg bakom skadegörelsen och en övervakningskamera fångade också mannen på bild. Där ska han skära sönder bilens däck och krossa en bilruta.

undefined
Övervakningsbilder visar hur en person skär sönder polismannens bildäck.

Händelserna runt polisens hem har påverkat både honom och familjen mycket. Det berättar han i förhören.

– Privat har det ju påverkat mig otroligt mycket. Barnen har ju fortfarande sömnsvårigheter och mardrömmar efter de här händelserna och... Ja, de mår skitdåligt fortfarande efter det här.

I ett förhör säger polisen att det är osäkert vad man har att göra med för person, vilket våldskapital han har och om han står utanför dörren när man ska gå ut med soporna.

– Jag själv mår också väldigt dåligt på grund av den här händelsen. Det är ju jättelätt och stå bakom ett hörn och bara hoppa fram. För hemmet är ju i alla fall ens trygga borg. Där ska man få vara ifred. Det kände jag, det fick jag inte vara nu efter de här händelserna. Vi var ju tvungna att flytta ifrån villan till slut, vi ansåg det helt ohållbart och kunna bo kvar. Vi var tvungna att sälja till slut, säger han.

undefined
En ruta krossas och gärningspersonen fångas på bild.

Den misstänkte ger inga svar när polisen förhör honom, utan svarar "inga kommentarer" på nästan alla frågor.

Förhörsledaren: 

– Kan du berätta om anledningen om varför du bara svarar ingen kommentar? 

Den misstänkte:

– Ingen kommentar. 

Förhörsledaren:

– Varför har du uttryckt missaktning mot poliser, att du hatar poliser? 

Den misstänkte:

– Ingen kommentar.

När han förevisas övervakningsfilmen från brottsplatsen utspelar sig följande frågor och svar:

Förhörsledaren:

– Har du någon kommentar på filmen? 

Den misstänkte:

– Nej. 

Förhörsledaren:

– Är det du på filmen?

Den misstänkte:

 – Nej.

Mannen åtalas också för falskt larm och hot mot tjänsteman.

Det gäller en händelse från den 8 juli förra sommaren där mannen ska ha "orsakat utryckning med polis och ambulans vilket var en onödig säkerhetsåtgärd".

Enligt åklagaren ringde mannen 112 och sa att han skulle ta livet av sig genom att hoppa framför ett tåg. När blåljuspersonalen tagit hand om honom sa han att det bara var ett skämt.

Enligt åklagaren ska han ha angripit fyra poliser med hot om våld och sagt att han skulle hugga dem med kniv om de kom in i lägenheten där han befann sig.

Från förundersökningen:

– Polisman har ju hört dig säga "Kommer ni in så kommer jag hugga er" genom brevinkastet.

– Det var så länge sen så. Jag vet inte varför jag sa så. Jag kände mig trängd för att det var så mycket polisbilar. 

– Tänkte du hugga dem?

– Nej, i stridens hetta så tänker man inte klart.

Fakta från polisen

Den som varit utsatt för ett brott har möjlighet att få stöd och hjälp i olika former, beroende på vilken typ av brott man har blivit utsatt för.

Vid anmälan av ett brott ska man få information om vilka andra myndigheter och organisationer som kan lämna stöd och hjälp. Det är den egna kommunen som har det yttersta ansvaret för den som är brottsutsatt. Flera kommuner har speciella stödcentrum för brottsutsatta. (Källa: polisen.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!