Nu påbörjas införandet av kroppsburna kameror för uniformerad polis i yttre tjänst. Kamerorna verkar brottsförebyggande och ska även bidra till en bättre arbetsmiljö för poliserna.
– Vi har haft kroppsburna kameror tidigare, men det här är ett helt nytt system i landet och vi är först ut, säger Conny Östberg, gruppchef och ansvarig för införande av kroppskameror hos polisen i Eskilstuna.
Polis i yttre tjänst, så som ingripande-, områdes- och trafikpoliser ska kunna kvittera ut en kamera när arbetspasset påbörjas.
– Vi håller på för fullt på med installationer, vi har fått hit kamerorna rent fysiskt och nu jobbar vi bland annat med laddstationer och saker runt omkring. Att vi blir först ut är väldigt positivt och roligt.
Conny Östberg förklarar att det är ett komplext system som tas i bruk.
– Det loggas på varje individ så det är inte bara att rycka en kamera och dra ut. När poliserna börjar sitt pass kvitterar de ut en kamera med sitt tjänstekort, ungefär som en expresshopping på ICA, enkelt förklarat. De får en kamera tilldelad och den är kodad till dig som person. Sen monteras den i en hållare på kroppen och polisen måste själv aktivt starta den. Den här är lite smidigare än en go pro-kamera, men något i den stilen.
I Eskilstuna har några poliser redan gått utbildningen och är redo att ta kamerorna i bruk.
– Den stora massan kör i gång utbildningen under kommande veckor. Det är en utbildning på några timmar, det är ett ganska enkelt system att lära sig för den yttre verksamheten.
Han berättar att när kroppsburna kameror tidigare använts har de bland annat ingett en större trygghet för poliserna.
– När vi använt go pro-kameror tidigare har vi märkt att polisen som använt dem känt en ökad känsla av trygghet. Kamerorna har även en dämpande inverkan på stökiga situationer enligt undersökningar som gjorts.
Conny Östberg menar att kriminella undvikit att göra vissa saker mot poliser som burit kameror.
– Det här minskar risken för angrepp och trakasserier mot polisen, så det är ett bra arbetsredskap för oss också. Vi har sett vid ett antal tillfällen, i samband med upplopp och liknande, att man använder filmer från kroppskameror, som påskkravallerna, och då finns det bra material från kamerorna.
– De används mot misstänkta men kan även fria de som inte gjort sig skyldiga till brott.
Han förklarar att kamerorna inte är påslagna under hela arbetspasset.
– Ser polisen att två slåss så knäpper man igång kameran i bilen innan man springer fram. Rent tekniskt så lyser en röd lysdiod som uppmärksammar att inspelning pågår, så både polis och de dem möter ser att allt spelas in. Att den inte spelar in automatiskt har med integritet att göra, att vi inte spelar in allt som händer. Man får inte spela in slentrianmässigt.
Ska alla poliser bära en kamera?
– Initialt får man inte en enskild kamera, men det räcker så att minst en per patrull får en på sig. Vi har kroppsburna kameror redan i dag och använder de i stort sett dagligen, i någon form. Framöver ska alla patruller alltid ha en med sig och på sig.
Conny Östberg tycker att det känns väldigt bra att kameror tas i bruk.
– Med tanke på den bild vi har i Eskilstuna med grova våldsbrott så kommer kamerorna väl till hands. De kan bidra till att få med saker som vi inte ser med blotta ögat. Man kanske filmar vid en skjutning men inte ser något som händer vid sidan av. Det här bli jättepositivt för oss.
– Sen underlättar det juridiskt också. När man i utredningen kan titta på filmer och se vad som hänt, jag ser inget negativt alls med det här.
Conny Östberg konstaterar att poliserna själva inte hanterar materialet i kamerorna.
– Har man startat en inspelning kan inte polismannen själv hantera materialet, filmen hamnar direkt i vår plattform där utredaren sen kan hämta in filmen. Den enskilda polisen kan inte göra något med den.
Han säger att det här är stort och väldigt nytt och kommer att underlätta för polisen framöver.
– Vi är glada över att få de här, jag har inte hört något annat från någon. Vi ska nog kunna ha de i rullning redan innan årsskiftet, i alla fall de första. Sen blir det fler och fler i början av nästa år.
Vad tror du om bemötandet från de som filmas?
– Det är alltid en diskussion om kameraövervakning, men jag kan inte se att detta skulle missgynna någon. Jag tror generellt att motståndet mot kameraövervakning har minskat med tiden.