Eskilstunapolitiker vittne till knivdådet i Almedalen

Eskilstunaliberalen Erika Rydja Sandvik hade precis lämnat sina kollegor när hon blev vittne till knivmordet i Visby. Bara meter från händelsen såg hon hur ambulanspersonal jobbade för att rädda kvinnans liv och hur gärningsmannen rusade från platsen.

Erika Rydja Sandvik blev vittne till knivmordet i Visby.

Erika Rydja Sandvik blev vittne till knivmordet i Visby.

Foto: Henrik Radhe, pressbild

Eskilstuna2022-07-09 08:04

Det var mitt under politikervimlet i Almedalen som Ing-Marie Wieselgren, 64, knivhöggs till dötts av en man i 30-årsåldern. Livräddande åtgärder gjordes på plats men hennes liv gick inte att rädda. Mannen har nu begärts häktad för mordet och erkänner brott. 

I folkmassan stod Eskilstunapolitikern Erika Rydja Sandvik, som blev vittne till mordet. 

– Jag stod tio meter bort och var på väg mot Liberalernas tält när mannen plötsligt rusar mot kvinnan och hugger henne i bröstet. Mannen springer upp för en brant väg, men blir stoppad. På torget rusar folk fram för att hjälpa kvinnan. Det blir krisläge, folk förstår att någonting allvarligt har hänt, säger hon. 

Knivattacken inträffade mitt på dagen vid Donners plats i centrala Visby, ett torg som är mycket välbesökt under politikerveckan. 

– Många stod kvar på torget tills ambulansen åkte iväg. Det var en allmän sorgestund och alla var mer eller mindre i chock. Folk stöttade varandra och uttryckte bestörtning över det som hade hänt, säger Erika Rydja Sandvik. 

undefined
Räddningstjänst och polis på plats vid Donners plats i Visby.

Ing-Marie Wieselgren arbetade som psykiatrisamordnare för SKR, Sveriges kommuner och regioner. Enligt kammaråklagare Petra Götell var den avlidna målet med attacken. Motivet ska ha att göra med hennes offentliga profil och engagemang för psykiatrifrågor. 

– Man känner så för de anhöriga. En mamma, en medarbetare som ägnar sitt liv åt att hjälpa människor, som åker till Gotland och kommer inte tillbaka. Det är fruktansvärt, säger Erika Rydja Sandvik. 

Erika Rydja Sandvik berättar att stämningen efteråt var tung och att man uppmanade varandra att hålla sig borta från stadsmiljön.

– Det här är ett allvarligt hot mot vår demokrati. Många med mig funderar, i vilket format vågar man ha debatter i det offentliga rummet. Vi ska kunna ha en öppen debatt, men händer det mer så kommer man krympa ner det här utrymmet, säger hon.

undefined
Tvärgata till Donners park i Visby.

Enligt uppgifter till SVT, ska den häktade mannen ha kopplingar till nazistiska organisationer men polisen har inte velat bekräftat de uppgifterna. 

– Även om det då inte fanns någon ytterligare hotbild, så kändes det inte riktigt så. Almedalen är en arena för demokrati och det är otäckt att organisationer som uppmuntrar anti-demokrati får existera i vårt demokratiska samhälle, säger Erika Rydja Sandvik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!