Kvinna dömd för Guldfyndsrånet åtalas nu för mordförsök

Tre månader innan den unga Eskilstunakvinnan blev villkorligt frigiven från kvinnofängelset Hinseberg försökte hon döda en medfånge och högg en sax i benet på en kriminalvårdare. Nu åtalas hon för flera allvarliga brott.

I december 2021 gick den 23-åriga kvinnan till attack med hammare mot ägaren på Lindebergs ur. Hon dömdes till två års fängelse för rån.

I december 2021 gick den 23-åriga kvinnan till attack med hammare mot ägaren på Lindebergs ur. Hon dömdes till två års fängelse för rån.

Foto: Övervakningskamera

Eskilstuna2023-09-23 15:22

Den 24 maj, några timmar efter att Kriminalvården hade skjutsat 23-åringen från Hinseberg och släppt av henne i Eskilstuna, knivrånade hon Guldfyndsbutiken i hörnet Kungsgatan/Kriebsensgatan. En expedit blev knivskuren och chockad.

23-åringen erkände brottet och Eskilstuna tingsrätt dömde henne till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

Det har under flera år varit uppenbart att kvinnan har psykiska besvär. Hon är bland annat dömd för fyra rån och de två senaste, mot Lindebergs ur och Guldfynd, har skett när hon varit villkorligt frigiven.

undefined
I december 2021 gick den 23-åriga kvinnan till attack med hammare mot ägaren på Lindebergs ur. Hon dömdes till två års fängelse för rån.

Att hon blev villkorligt frigiven från det senaste fängelsestraffet i maj har ifrågasatts av bland annat den tidigare målsägaren på Lindebergs ur. 

"Rimligtvis skulle hon varit frihetsberövad vid båda de här brottstillfällena. Om så hade varit fallet hade jag sluppit sex månader av huvudsmärtor och Guldfynds medarbetare hade skonats från både fysiskt och psykiskt obehag", sa Per Lindeberg strax efter rånet mot Guldfynd.

undefined
Per Lindeberg på Lindebergs ur skadades svårt när han attackerades av 23-åringen 2021.

Adderar man de nya uppgifterna, om vad som inträffade innanför murarna, framstår Kriminalvårdens beslut om villkorlig frigivning som än mer obegriplig. 

Den 4 februari i år, bara tre och en halv månad innan den villkorliga frigivningen, ska hon ha attackerat en medfånge med sax.

Enligt kammaråklagare Anton Brander försökte hon döda en 33-årig medfånge genom att hugga och skära mot kvinnans hals, ansikte, kropp och ben med en sax. Vid samma tillfälle ska 23-åringen ha huggit en ingripande kriminalvårdare i benet med nämnda sax. För dessa händelser åtalas den unga kvinnan för försök till mord, alternativt försök till grov misshandel samt våld mot tjänsteman.

Alla fångar friges när två tredjedelar av straffet har avtjänats. Misskötsamhet, och inte minst brott, under strafftiden leder dock regelmässigt till att den villkorliga frigivningen skjuts upp eller helt fryser inne.

Vad som låg bakom våldsyttringen på Hinseberg är för tidningen okänt. Klart är dock att det inte var första gången 23-åringen kom att misstänkas för våldsamheter under sin senaste fängelsevistelse. 

Redan den 22 september 2022 ska hon ha slagit en stekpanna i huvudet på två medfångar. För det åtalas hon för två fall av grov misshandel.

undefined
Kvinnan som nu åtalas för bland annat mordförsök och grov misshandel greps på Nybrogatan strax efter rånet mot Guldfynd, den 24 maj.

23-åringen har tidigare sagt att hon vill sitta i fängelse. Om hon fälls för de nya brotten kommer straffpåföljden dock inte att ändras. 

Den rättspsykiatriska vården med särskild utskrivningsprövning innebär att hon ska vårdas tills hon inte längre är ett hot mot sig själv eller andra. 

Om det tar månader eller flera år är det ingen som vet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!