Eskilstunas affärsplan fokuserar på attityder

Stämman för näringslivets framtid lockade på torsdagskvällen 120 deltagare till stadshuset i Eskilstuna.– Det ger verkligen en framtidstro, säger näringslivsdirektören Mattias Rossköld.

Eskilstuna2016-05-12 22:18

Det fortsatta arbetet med att ta fram en affärsplan för Eskilstuna kommer att fokusera på bland annat kompetensutveckling och attityder. Det framgår av de beslut som stämman fattade om arbetsformen kring framtagandet av affärsplanen.

Stämman ägde rum i kommunfullmäktigesalen i stadshuset. De flesta deltagare var företagsledare från både stora och små företag i olika branscher. Bland de medverkande fanns även politiker som till exempel kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Vid stämman deltog också representanter för statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen samt folk från föreningslivet.

– Jag är supernöjd. Jag är jätteglad att det var så många, säger Mattias Rossköld, näringslivsdirektör vid Eskilstuna kommun.

Förra året undertecknade Eskilstuna kommun och 17 andra aktörer en avsiktsförklaring om att utarbeta en gemensam affärsplan för Eskilstuna. Målet med den så kallade Affärsplan Eskilstuna är ett förbättrat näringslivsklimat i Eskilstuna 2025.

För att effektivt kunna arbeta fram affärsplanen beslutade stämman i går kväll om att inrätta tre arbetsgrupper.

– De här grupperna ska komma fram till konkreta aktiviteter under hösten, säger Mattias Rossköld.

Arbetsgruppernas olika ämnesområden har valts ut med hänsyn till de synpunkter som kom fram vid den visionsverkstad som tidigare i år arrangerades under rubriken Skapa framtiden. Under visionsverkstaden kunde företagare och andra aktörer lämna synpunkter på vad som borde göras för att förbättra näringslivet.

En av arbetsgrupperna kommer att heta Kompetensevolution.

– Vi måste tänka på vår kompetensförsörjning för att försörja näringslivets behov. Men det är också kompetensförsörjning för att vi har många i utanförskap som är arbetslösa. Vad ska de utbilda sig till så att man får den här matchningen att fungera? säger Mattias Rossköld.

Temat för en annan arbetsgrupp är Stad och plats-evolution.

– Det handlar om staden och landsbygden. Hur använder vi vår mark? Hur vill vi att det ska se ut? Hur bygger vi så att vi får plats med bostäder. Hur bygger vi vart framtdiens arbetsplatser ska vara? Hur vill vi att staden ska vara? säger Mattias Rossköld.

Den tredje arbetsgruppen arbetar under namnet Attitydevolution.

– Vi måste förändra attityderna också. Vi ska vara stolta, vi ska vara samarbetsvilliga, inkluderande och innovativa. Vi ska ha en hållbar utveckling, säger Mattias Rossköld.

Stämman beslutade att arbetsgruppen Kompetensevolution ska ha Lina Mörkberg från Experis som sammankallande. Anton Varnäs från Tunafastigheter blir sammankallande för arbetsgruppen Stad och plats-evolution. Mattias Stjernström från Klara Fastigheter utsågs till sammankallande för arbetsgruppen Attitydevolution.

Den första versionen av Affärsplan Eskilstuna ska enligt planerna vara klar i december och lanseras i samband med en näringslivsdag i februari nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om