När tidningen besöker Fors kyrka i centrala Eskilstuna har en grop utanför entrén precis fyllts igen. För att undersöka grundfundamenten görs två utgrävningar, en utanför och en inuti kyrkan. Samma undersökningar gjordes senast 1972 men dokumenteringen som finns är inte tillförlitlig och därför måste jobbet göras om. Ritningarna som finns ger inte heller en klar bild av vad det finns att jobba med.
– Vilken el skulle vi kunna dra in i kyrkan? Då måste vi ta reda på vad som finns under jord först. Det här är en förstudie för att se om vi kan bygga ut kyrkan, säger Henrik Mossberg.
I samband med renoveringen har även om pastoratet skickat in en ansökan för ombyggnation. Det är en lång process och dialog förs med flera parter, bland annat länsstyrelsen. En anledning till att bygga om är att kyrkan vill få plats med bland annat församlingsverksamhet, menar Henrik Mossberg.
Svenska kyrkan är Sveriges största fastighetsägare och har en omsättning om 3,7 miljarder när det kommer till byggnader. Underhållsbidragen från staten täcker oftast inte kostnaderna för underhållet.
– Vi måste börja tänka lite annorlunda när medlemsantalet sjunker, säger Henrik Mossberg.
Lars Norberg är ansvarig arkeolog för projektet och med vid utgrävningarna. Han genomför en arkeologisk dokumentation som ska överlämnas till länsstyrelsen.
– Hela området runt kyrkan där vi står nu är en gammal kyrkogård. Den slutade användas under andra hälften av 1800-talet. Som tur är var det inga gravar utanför kyrkan där vi grävde upp idag, säger han.
Fors kyrka är Eskilstunas äldsta nu stående kyrka och har anor från 1100 - talet. Vid tidigare utgrävningar har man hittat silvermynt och tidiga kristna gravmonument, så kallade Eskilstunakistor, som är unika i sitt slag. Gravkonstruktionerna är de första bevisen på att det fanns kristna under tidig medeltid i den här delen av Sverige. Utgrävningen inuti kyrkan är extra viktig för att säkerställa att det inte försvinner något som är arkeologiskt intressant under ombyggnationen.
I slutet av intervjun stannar byggarbetarna upp – anledningen är att arbetet inte går som planerat. Stenfundamentet som ska lyftas upp vägrar rubba på sig. Fastighetsingenjören Henrik Mossberg försäkrar dock att de får såga upp stengolvet och arbetet verkar fortsätta när tidningen lämnar kyrkan.