Flera skolor i Eskilstuna arbetar redan enligt metoden Mentorer i våldsprevention, MVP. Nu ska alla fyra kommunala gymnasieskolor med på tåget. Det är Ungdomsjouren Fria som fått uppdraget att omsätta planerna till verklighet och satsningen på två år kostar kommunen 750 000 kronor.
– Vi har länge haft ett tydligt mål från den politiska majoriteten att sprida MVP på alla våra skolor, det finns ett stort behov av att jobba med det här. Nu tar vi hjälp av de som kan frågorna, säger Robin Tannarp (M), ordförande i gymnasienämnden.
I programmet ställs eleverna inför olika scenarier där de får diskutera och ta ställning till situationer som rör våld, normer och samtycke. Förutom att medvetandegöra elever om våldet får de med sig verktyg för att kunna hantera våldsamma situationer, berättar Sofia Liedberg som är verksamhetsledare på Ungdomsjouren Fria. Hon ser ett stort behov av mer kunskaper i samhället.
– Mäns och killars våld är ett akut problem oavsett vilken ålder de befinner sig i. Bara under corona har vi på ungdomsjouren sett ett ökat tryck i vår chatt med berättelser där våldet blir grövre och där det ofta är någon nära som utsätter en för våld. När det gäller relationer har ungdomar oftare sin första lite längre sådan högre upp i tonåren, vilket gör det viktigt att prata om just de frågorna här på gymnasiet.
Hur tar eleverna det här med att utgå från män som ett problem?
– Olika, därför är det viktigt att det är väl förankrat i hela skolan hur man pratar om de här frågorna. Det är också viktigt att vara tydlig med varför man har den här inriktningen. Vi har varit ute i klasser där vi upplever ett motstånd, och då oftast från killar, men när vi kunnat ge bakgrund till varför på ett bra sätt så har motståndet minskat.
Kaddy Sanyang, går första året på hotell- och turismprogrammet på Zetterbergsgymnasiet. Hennes tidigare skola i Botkyrka arbetade enligt MVP-metoden, något hon tyckte var bra.
– Man fick med sig nya kunskaper. Som att när man ser någon bråka så kan man ställa sig framför den och fråga vad klockan är. Då distraherar man dem som bråkar.
Här på skolan har arbetet redan smugits igång och från hösten ska det gå skarpt, liksom på de andra gymnasierna i stan.
– Pandemin har kommit i vägen. Nu tar vi tag i det här och gör det bra, säger Robin Tannarp.