Handelns Utredningsinstitut, HUI, tar varje år fram handelsindex för Sveriges kommuner. Ett indextal på över 100 innebär att människor reser till orten för att shoppa.
Resultatet visar Eskilstuna förra året hade ett handelsindex på 94, vilket betyder att människor reser från kommunen för att handla.
– Det är ungefär 700 miljoner kronor som tickar ut i köpkraft varje år. De två största strömmarna är till Västerås och Stockholm. Det kan ju vara så att folk åker och handlar på IKEA och samtidigt passar på att handla sånt som man skulle ha kunnat handla i Eskilstuna. Vi har ju inte heller alla varumärken som man kanske vill ha, säger Mikael Jonsson, näringslivsutvecklare vid Eskilstuna kommun.
Handelsindex var 2013 oförändrat jämfört med året innan.
– Det återspeglar ju ganska väl förhållandet att det står still. Vi har inte haft någon större tillväxt inom handeln de sista åren utan det har varit ganska stillastående.
Sett över en längre tidsperiod har Eskilstunas handelsindex sjunkit. År 2001 hade Eskilstuna ett positivt handelsindex på 103.
– Vi har en större pendling i dag än vad vi hade för tio år sedan. Det är klart att om du bor här och jobbar i Stockholm så är det lätt att handla brallorna på Åhléns innan du hoppar på tåget än att handla hemma, säger Mikael Jonsson.
Enligt Mikael Jonsson borde Eskilstunas handelsindex ligga kring 100.
– Målsättningen är att vi ska vara där om ett par år.
Gör ni något konkret för att uppnå det?
– Dels pågår ett arbete som precis är initierat med grunden att titta på hur vi kan stärka handeln i Eskilstuna totalt och höja indexsiffrorna. Det är en samverkan mellan Eskilstuna Innerstad, Tuna Park och Gamla Staden där man tittar på att försöka stärka hela Eskilstuna och se på Eskilstuna som en handelsplats.
Mikael Jonsson nämner som ett exempel att Gallerian har fått en ny ägare som planerar att fylla den med handel igen. Det pågår även nya deltaljplaner som ska göra det möjligt att utöka handeln i Tuna Park och blåsa liv i Skiftinge och fylla den handelsplatsen med nya aktörer som till exempel Biltema.
– Biltema är ett varumärke som man gärna skulle vilja ha på orten. Det kan bidra till att attrahera andra som vill ligga i närheten.
Handeln kan även stimuleras av att Eskilstunas invånarantal passerat 100 000.
– Det gör också att man blir intressantare för butiksetableringar. Oftast när man etablerar butiker så börjar man med Stockholm, Göteborg och Malmö och sedan betar man av de 15 största städerna och där ligger ju vi runt 15:e plats.
Både Strängnäs och Flen har lägre handelsindex än Eskilstuna. Strängnäs handelsindex var förra året 77, vilket är en procentenhet lägre än året innan. Flens handelsindex var förra året 60, vilket är en ökning med en procentenhet jämfört med 2012.
– Handeln generellt koncentrerar sig till större orter, säger Mikael Jonsson.
När det gäller Eskilstuna pekar Mikael Jonsson på att försäljningsindex för dagligvaror förra året ökade till 94.
– Det som är lite glädjande är att dagligvarorna går uppåt. 2011 var de ju nere på 92. Där har vi ju hämtat igen lite grann. Det känns ändå som att vi är på gång.