Det var i höstas som regeringen la fram förslaget om att höja mervärdesskatten, alltså momsen, på reparation av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Nu har riksdagen godkänt förslaget och lagen träder i kraft den första april.
Förslaget grundar sig i att moms bör behandlas mer likt den normala skattesatsen för varor och tjänster som ligger på 25 procent. Regeringen menar att syftet är att de två skatterna bör bli mer enhetliga med varandra.
En person som förbereder sig för den stundande förändringen är cykelreparatören Pontus Krook, som driver City cykel i Eskilstuna.
– Det är katastrofalt löjligt att ge sig på oss reparatörer; skomakare och cykelreparatörer, säger Krook.
Han säger att den senaste tidens räntehöjningar har varit tuff nog för dem.
– Allt har blivit dyrare. Hyran, lån, transporter och inköp av varor. Nu när momsen också höjs så landar vi i att vi måste höja priserna. Det är lite tufft, men vi kan inte göra så mycket annat än att höja lite.
Pontus Krook tror att det kommer att handla om en ökning med ett snitt på ungefär åtta procent, mellan fem och tio procent beroende på vad det gäller.
– Jag kan tycka att en låg moms på just reparationer av saker är jättebra. Det gör att kunden har en anledning att reparera i stället för att köpa nytt. Men det tror jag inte att våra politiker bryr sig om särskilt mycket, tyvärr, säger Krook.
Edward More, skomakare på Klackbar, kemtvätt och nyckelservice, är också bekymrad. Han tycker inte att regeringens skäl till förslaget håller, om att syftet är att skatterna ska bli mer enhetliga med varandra.
– Det är riktigt dåligt. Jag förstår inte vad de menar med att det ska jämnas ut? Det är ingenting som kommer att jämnas ut. Den enda skillnaden kommer bli att vi tjänar mindre, ingenting annat, säger han.
Han tror att de kommer behöva dubbla sina priser. Något som kan bli kämpigt i ett redan kritiskt läge.
– Vi har knappt att göra som det är. Det lönar sig inte lika mycket som förut. Vi har jobb ungefär två till tre timmar om dagen. Så nu när momshöjningen kommer blir det ännu tuffare, säger Edward More.
Han tycker att det är mycket slit och släng i samhället och önskar att fler valde att reparera det de redan äger innan det kastas bort.