I nyårsrevyn underhöll Mathilde Stavehaug publiken när hon i rollen som Mickan tillsammans med Sickan (Kajsa Andersson-Berg) gjorde sitt bästa för att sätta blondiner i vanrykte. I ett annat nummer som lockade till skratt försökte hon och Åke Sandén genomföra en affärstransaktion utan kort.
Artisten Mathilde Stavehaug är välkänd från scenen, men hennes roll som ägare av Eskilstunarevyn innebär även mycket arbete bakom scenen. Det berättar hon i Affärslivspodden som Affärsliv producerar i samarbete med Almi.
– Publiken får bara möta oss ett par månader om året, men jag jobbar med det här hela året, säger hon och fortsätter:
– Som producent handlar det om att leta nummer, skriva nummer, fixa noter, stämmor, rekvisita, kläder och så alla rep förstås och teknik och så. Sedan som vd har jag personalansvar och ekonomiansvar och all marknadsföring så att det är ett stort, stort jobb året om och det är många obetalda timmar så att det skulle absolut inte funka om man inte brann för det och tyckte så mycket om det.
Mathilde säger i podden att kulturnäringen inte är någon lekstuga.
– Det är inte bara en hobby eller hopp och lek utan det är seriösa företagare som vill kunna överleva på sitt jobb precis som alla andra företagare.
För att kulturlivet i Eskilstuna ska kunna blomstra menar Mathilde att publiken behöver gå på lokala föreställningar och att kulturföretagarna behöver samarbeta med varandra. Dessutom behöver politikerna stötta näringen, bland annat genom att ge lokala kulturaktörer rimliga förutsättningar. Hon tycker att det är positivt att det diskuteras att bygga ett kulturhus i centrum.
– Sedan får vi väl se vad som är i det, men jag tycker det är jättebra.
Mathilde är nu aktuell som allsångsledare i Allsång i Parken som äger rum fyra torsdagar i rad med start i slutet av juli. Hon tycker att det känns roligt att i år kunna genomföra allsången helt utan restriktioner.
– Det gör ju att vi kan ta in full salong och det ska bli otroligt häftigt att känna den stämningen.
Mathilde har en gedigen bakgrund i underhållningsbranschen som sångerska, skådespelerska, musikalartist och konferencier. Hon är flitigt anlitad och har fått flera stipendier och andra utmärkelser som guld i Revy-SM och ett Parnevik-stipendium. 2017 tog hon, vid 20 års ålder, över Eskilstunarevyn.
– Det är klart att det väckte reaktioner, men inga negativa reaktioner utan jag upplevde det mer som positivt.
Eskilstunarevyn sysselsätter som mest 25-30 personer.
– Vi jobbar så otroligt tajt och nära med varandra och oavsett om du jobbar bakom scen eller på scen så är ju alla lika viktiga.
– Sedan i och med att vi jobbar ganska kort period med varandra så är det otroligt viktigt också med tydlighet.
Hon tycker också att det är viktigt att vara inlyssnande och flexibel som chef.
– Om jag har bestämt någonting och så kommer det någonting annat som är bättre så självklart måste vi kunna vara flexibla då och ändra på saker och ting.
Enligt Mathilde har det stor betydelse att tänka positivt.
– Vill man få någonting gjort får man göra det själv och jobba hårt för det.
Hon konstaterar att revy- och teaterbranschen är mansdominerad.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att det är jämställt och det gäller inte bara i hur många män eller kvinnor som jobbar utan det handlar om numren vi framför också. Vad speglar de?
Hon tycker att det är tråkigt att kvinnligt ledarskap inte lyfts så mycket överlag i Eskilstuna trots att det finns många duktiga företagskvinnor.
– Det gäller att vi alla stöttar varandra och lyfter varandra för att vi alla gynnas av varandras framgång.
Mathilde gillar inte jantelagen.
– Jag tycker att om du har gjort någonting jättebra ska vi lyfta och hylla det. Vi har inte tid för jante utan man ska få känna sig bra.
Vad gör du på fritiden?
– Vilken fritid? Nej, men skämt åsido, alltså musiken och hela artisteriet för mig är ju jobb och hobby i en blandad kompott så att jag har inte jättemycket fritid, det ska jag vara ärlig att säga, men när jag väl är ledig så gillar jag att ta igen tid med familj och vänner.
I framtiden planerar Mathilde att fortsätta att prova nya saker.
– Tradition är jätteviktigt, men man måste också följa med i sin tid och jag vill ju att hela Sverige ska komma till Eskilstuna för konstupplevelser.
Du kan lyssna på avsnittet i sin helhet på Affärslivspodden som finns där poddar finns.