Eskilstunas skolor vältrar över ansvaret på eleverna

Matte, engelska och svenska är vad som krävs för att bli behörig till gymnasiet. Men Eskilstunas skolor lägger för mycket krut på de tre ämnena. Fokuseringen på kärnämnen drar ner slutbetygen eftersom alla andra kunskapsområden kan bli lidande, anser Skolinspektionen.

ESKILSTUNA2009-03-03 20:11

– Man måste titta på hur eleverna klarar sig i alla ämnen, säger utredaren Eleonor Duvander som granskat Eskilstunaskolorna.

Det är när elevernas kunskaper följs upp vid terminssluten, som matten, engelskan och svenskan stjäl utrymme från övrig undervisning.

Skolorna ska då dokumentera hur eleverna presterar, för att kunna sätta in stödundervisning där det behövs.

Men eftersom merparten av uppföljningsarbetet inriktas på de tre kärnämnena är man inte tillräckligt kunnig om vilka insatser som behövs på andra områden, enligt inspektörerna.

Förbättra undervisningen

– Dessutom tycker vi att Eskils-tunas skolor genomgående lägger för stort ansvar på eleverna själva. Man måste titta mer på vad som är skolans ansvar och vad vi ska göra för att förbättra undervisningen, säger Eleonor Duvander.

Betygsnivåerna i Eskilstuna ligger sedan länge under genomsnittet i riket. Att fokusera på de tre kärnämnena var en medveten satsning som inleddes för flera år sedan.

– Vi ville först och främst bättra på gymnasiebehörigheten och där är det kärnämnena som styr, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Johan Nilsson (S).

Får bakläxa

Men där får skolpolitikerna och förvaltningen nu bakläxa av Skolinspektionen.

Eskilstuna kommun har tre månader på sig att presentera ett nytt arbetssätt, efter inspektionen som avslutades i går.

De statliga utredarna konstaterar också att problemen från grundskolan går igen på högre nivåer i utbildningssystemet.

Även på gymnasiet, där varje elev ska ha en egen studieplan att följa, finns det brister i den individuella dokumentationen. Betygsgenomsnitten ligger under rikssnittet och drygt 20 procent blir aldrig behöriga till högre studier.

Inga extra kostnader

Barn- och utbildningsförvaltningens chef Rolf Brunell menar att Skolinspektionens granskning innehåller en blandning av kända och okända problem.

– Att för mycket ansvar läggs på eleverna själva är något som började diskuteras vid våra konferenser förra året. Jag tror att vi kan börja jobba med merparten av de problem som påtalats utan att det kommer att medföra några extra kostnader. Mycket är ju sådant vi arbetar med sedan lång tid tillbaka, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!