Så ska kommunen få in fler barn i förskolan

Sedan den 1 juli är alla kommuner skyldiga att söka upp familjer med barn som inte går i förskola samt reservera förskoleplats till barn som varit kort tid i Sverige. I Eskilstuna, där man under en längre tid arbetat med de här frågorna, utökas arbetet ytterligare.

Sedan 1 juli ska samtliga kommuner arbeta aktivt för att få in fler barn i förskolan – så här ska Eskilstuna kommun jobba.

Sedan 1 juli ska samtliga kommuner arbeta aktivt för att få in fler barn i förskolan – så här ska Eskilstuna kommun jobba.

Foto: NTB

Eskilstuna2023-07-25 04:45

Det nya lagkravet är en del av skollagen och innebär att kommunerna aktivt ska bedriva uppsökande verksamhet för de barn som ännu inte går i förskola. 

I Eskilstuna har man under flera år arbetat med att nå de dessa barn. Exempelvis genom att arbeta uppsökande på kommunens öppna förskolor och som en del av "Trygga barn" – kommunens insats för att tidigt skapa förutsättningar för trygga uppväxtvillkor.

– Det vi vet är att barn som går i förskolan har större förutsättningar att lyckas med skolgång och annat senare i livet, när man fått sitt första steg in i skolväsendet så tidigt som möjligt, säger Katarina Andersson, chef för stöd och utvecklingsenheten och familjecentralerna på Eskilstuna kommun, som nu ser den nya lagen som ett förstärkning av deras arbete.

Sedan den 1 juli är alltså alla kommuner skyldiga att söka upp de familjer vars barn ännu inte går i förskola inför hösten det år barnet fyller tre. Kommunerna måste också erbjuda förskoleplats till de barn vars vårdnadshavare bott i Sverige mindre än fem år. 

undefined
Katarina Andersson, chef för stöd och utvecklingsenheten och familjecentralerna på Eskilstuna kommun, som nu ser den nya lagen som ett förstärkning av kommunens redan pågående arbete.

Hur arbetet ska utföras är dock upp till varje kommun. I Eskilstuna har de förutom det redan pågående arbetet valt att införa förskolelotsar till hösten. Totalt rör det sig om tre medarbetare på öppna förskolan som på halvtid kommer arbeta med uppsökande arbete.

– Även om vi har välbesökta öppna förskolor så når vi inte alla barnen där. Vi kan inte vänta på att barnen kommer till oss, vi måste vara där familjerna är, säger Katarina Andersson.

De kommer bland annat ägna sig åt telefonsamtal och hembesök för att ta kontakt med familjer. Tanken är även att kroka arm med andra aktörer i samhället som exempelvis föreningar och trossamfund. Förutom det kommer de även starta en mobil öppen förskola som kommer finnas på platser där familjecentraler saknas.

– Dels för att tala om syftet med att gå i förskolan, vad barnen och föräldrarna har att vinna på det – men också att hjälpa dem att ansöka, säger hon, samtidigt som hon vill vara tydlig med att kommunen respekterar vårdnadshavarnas beslut.

Finns det möjlighet att förskolan i Eskilstuna behöver utöka sina resurser om fler ansöker?

– Barnantalet i förskolan i Eskilstuna och riket har minskat. Vi har inga problem med att erbjuda platser, utan snarare tvärtom så välkomnar vi barn.

Nya lagen

Från den 1 juli 2023 ska alla kommuner arbeta uppsökande och ta kontakt med vårdnadshavare till barn som inte har en plats i förskolan. Detta ska göras inför hösten det år barnet fyller tre år.

Dessutom ska kommunerna reservera en förskoleplats till de barn som är födda utomlands och har vistas i Sverige sedan högst fem år eller om vårdnadshavarna vistats i Sverige mindre än fem år.

Syftet med den nya lagen är att stärka barns språkutveckling.

Källa: SKR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!