Matmarknaden tillbaka – i ovilliga Eskilstuna

Den internationella matmarknaden gör som vanligt ett stopp i Eskilstuna. I år väntas många nyheter – medan vissa favoriter försvinner.
Men kanske spelar det inte så stor roll vad som säljs – Eskilstunaborna är inte så intresserade av att handla.
– Försäljningsmässigt är det inte wow i Eskilstuna, säger arrangören Robert Norrhede – men avslöjar ändå vilket lands tält som skapar längsta köerna.

Så här såg det ut på den internationella matmarknaden förra året. I slutet av maj återkommer den till Fristadstorget.

Så här såg det ut på den internationella matmarknaden förra året. I slutet av maj återkommer den till Fristadstorget.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2025-03-26 11:40

Nyheten i korthet

  • Den internationella matmarknaden återvänder till Fristadstorget i Eskilstuna mellan 27 och 31 maj, med flera nya matstånd men också några favoriter som försvinner.
  • Trots att marknaden ser välbesökt ut, är försäljningen inte imponerande i Eskilstuna, enligt arrangören Robert Norrhede.

Den kan snart kallas anrik – den internationella matmarknaden på Fristadstorget. Det var 2008 som marknaden med mat från hela världen började turnera runt Sverige. Eskilstuna har varit ett givet stopp nästan varje år. Så även i år.

Och i år väntar en hel rad nyheter:

  • Sydkoreanska köttspett
  • Turkisk kumpir (bakad potatis) och simit (kringlor både i mat- och dessertvariant)
  • Australiensiska hamburgare med känguru, struts och krokodil
  • Italiensk mac and cheese, där kokt spagetti läggs i en urgröpning i mitten av en stor parmesanost
  • Indisk/persiska risrätter och grillspett
  • Jamaicanska kycklingrätter med ris och bönor

Men några mattält försvinner också. Bland annat en av förra årets nyheter, danska köttiga mackor.

– Det gick inte bra. De ersattes redan under förra sommaren av engelska fish and chips, säger Robert Norrhede från arrangören Geraud Markets.

undefined
Robert Norrhede från arrangören Geraud Market är inte nöjd med försäljningen i Eskilstuna – men gillar stan.

Inte heller de italienska arancinibollarna – som hade premiär förra året – gick hem hos besökarna och kommer därför inte tillbaka. Dessutom försvinner ett afrikanskt tält och ett av de franska.

– Den franske mannens fru är sjuk och då vill han inte åka iväg, säger Robert Norrhede.

Men trots allt kommer det att vara fler försäljare än tidigare under årets matmarknad. Det har gett arrangören lite bekymmer med att få plats. Men i Eskilstuna ska det lösa sig.

– I år sätter de ju inte upp det där stora glashuset på torget. Vi har inte fått stå för nära deras uteservering, men nu har vi säkert plats för ytterligare tre sexmeterstält på den ytan.

undefined
I år försvinner ett av de franska tälten – av familjeskäl.
undefined
Fudge – ett givet inslag på marknaden.

Matmarknaden brukar se välbesökt ut, men de flesta Eskilstunabor tycks mest tycks gå runt och titta utan att köpa något.

– Försäljningsmässigt är det inte wow i Eskilstuna. Vi täljer inte guld här, men vi trivs här! Det är en jättemysig stad och de har gjort så himla fint i innerstan, säger Robert Norrhede.

Annat är det i Malmö och Uppsala – där går försäljningen bäst av alla städer.

Men trots det låga intresset i Eskilstuna finns en rätt som går hem – både här och på alla andra ställen. Den mest populära av dem alla:

– Ungerska langos – de går bäst överallt.

Mellan 27 och 31 maj slås tälten upp på Fristadstorget mitt i stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!