Rekordhårt tryck mot Ungdomsjourens stödchatt

Aldrig har så många unga sökt stöd hos Ungdomsjouren i Eskilstuna, kring tunga ämnen som våld, sexövergrepp och psykisk ohälsa. Och aldrig har sån stor andel som hör av sig varit förövare. "Får vi inte fler volontärer att hjälpa oss måste vi tyvärr dra ner på verksamheten", säger chefen Sofia Liedberg.

Allt fler unga killar hör av sig till Ungdomsjouren Frias stödchatt, och vill prata om tunga ämnen, som porrkonsumtion, aggressivitet, våld eller sexköp. Vissa är själva förövare och kanske utsätter en partner för våld eller så blir de utsatta hemma.

Allt fler unga killar hör av sig till Ungdomsjouren Frias stödchatt, och vill prata om tunga ämnen, som porrkonsumtion, aggressivitet, våld eller sexköp. Vissa är själva förövare och kanske utsätter en partner för våld eller så blir de utsatta hemma.

Foto: isabell Höjman/TT

Eskilstuna2024-03-17 19:00

Före pandemin hade de runt 250 samtal till sin stödchatt om året. 2023 landade Ungdomsjouren Fria på 1 209 chattsamtal från unga människor. 

– Och vi hade runt 120 chattsamtal under både januari och februari i år. Vi ser verkligen att ungas behov av stöd och att få prata bara växer. 

Det säger jourens verksamhetschef Sofia Liedberg och konstaterar att vad som förr var de vanligaste ämnena, som kärlek, kroppen eller skolan är numera utbytta mot betydligt grövre problem.

undefined
Sofia Liedberg är verksamhetschef för Ungdomsjouren Fria i Eskilstuna. Hon och kollegorna söker med ljus och lykta efter nya volontärer som vill hjälpa till i jourens stödchatt.

– Generellt är det tunga samtal vi hanterar. Det handlar mycket om grovt våld, om stor utsatthet och mörker. Vanligast är psykisk ohälsa. 

Nu väntar ett påsklov, då förmodligen trycket mot stödchatten ökar ytterligare. Skolan är en trygghet inför dem som har det jobbigt hemma, konstaterar hon.

– Unga i dag har det verkligen tufft, inte sällan med fysisk eller psykisk utsatthet i hemmiljön från partners, föräldrar, syskon. Eller så tvingas man se en förälder bli utsatt. Jag kan inte minnas senast jag läste en chatt om puberteten eller andra mer "lättsammare" tonårsbekymmer...

Under hösten hände något annat anmärkningsvärt i Ungdomsjourens telefoner, chatt och mejlkorg.

– Betydligt fler killar – både offer och förövare av olika grad – hör av sig. De vill prata om saker som ett problematiskt porrtittande, om våldsutövande, aggressivitet eller sexköp.

– De kanske utsätter en partner för övergrepp, utan att själva riktigt inse att de är förövare, eller så blir de själva utsatta hemma. De har frågor och funderingar.

undefined
Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till att unga flickor hör av sig till Ungdomsjouren Fria. "Jag kan inte minnas senast jag läste en chatt om puberteten eller andra mer "lättsamma" tonårsbekymmer", säger verksamhetschefen Sofia Liedberg. Flickan på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra.

Att många unga mår så dåligt i dag tror Sofia har många olika orsaker. Från omvärldssituationen med krig och oroligheter, över läget i hemkommunen med skjutningar och gängkriminalitet, till en otrygg miljö hemma. 

– Vi får mycket kontakt med tjejer som rör sig i periferin av gängvåldet och tvingas bli delaktiga i våldsspiralen. Vi funderar mycket kring hur vi kan möta upp dem på bästa sätt. De kan ju bli otroligt utsatta, som partners till män med våldskapital.

Den ideella Ungdomsjouren, med styrelsen samt en anställd verksamhetschef och en kurator, förlitar sig på frivilliga krafter för att dra runt stödverksamheten. Men ju färre dessa blir och ju mörkare ämnen desto mer tärande på personalen. Sofia Liedberg och kollegorna jobbar hårt på att utbilda och rusta volontärerna för de tunga samtalen. De finns där också för stöd under chatten.

undefined
Ungdomsjouren Fria är en ideell förening som jobbar med att stärka, stötta och utbilda ungdomar i Eskilstuna. Medarbetarna är ute så mycket de kan på skolor, fritidsgårdar och idrottsföreningar för att visa upp sig och prata med ungdomar kring bland annat sex och samtycke, och sociala medier och internet.

 Men behovet av fler volontära insatser börjar bli akut.

– Vi har kört hårt med rekrytering den senaste tiden, men det är jättesvårt att hitta nya krafter. Får vi inte in fler tvingas vi skala ner verksamheten. Tyvärr. När vi ser ett sånt jättebehov av stödsamtal känns det extra tufft. Vi spelar en betydande roll för unga i stan.

– Och fortfarande tror jag inte att vi sett alla effekterna av hur hårt pandemin slog mot många unga.

Den som vill göra en samhällsinsats och stötta och stärka unga genom att jobba en tid som volontär i Ungdomsjouren Fria bör vara ungefär i åldersspannet 19-35. Förutom stödchatt har Fria en satsning som kallas Systerskapet. Den stödsökande flickan i åldern 12-19 matchas ihop med en äldre volontär som under ett år blir "storasyster". Under ett år träffas man några timmar i månaden och gör roliga saker tillsammans.

Här finns stöd för unga

Ungdomsjouren Fria är en ideell förening som arbetar med att stötta, stärka och utbilda ungdomar i Eskilstuna. Föreningen vilar på en feministisk grund och arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Hit är alla välkomna, oavsett hur en definierar sig. De flesta som hör av sig är i åldrarna 12-19 år, men även du som är yngre eller äldre får chatta med jouren. Chatten är öppen varje måndag och torsdag 18-21 samt söndag 14-17. 

Det går även bra att mejla på jour@ungdomsjourenfria.se när chatten inte är öppen. Du får svar inom 72 timmar.

Kurator Sofia Skau nås på kontorstid varje vardag på 072 - 298 66 37.

Du får vara anonym och jouren sprider inga uppgifter vidare.

Webbadress: unizonjourer.se/fria

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!