I Eskilstuna är valstugorna strategiskt placerade längs en "valgata" framför Stadshuset, på var sin sida om stråket där Kungsgatan korsar Fristadstorget. Det går knappast att passera torget utan att lägga märke till att det är ett val på gång.
Det är mycket rörelse runt valstugorna när Eskilstuna-Kuriren känner av stämningen.
Sarita Hotti berättar att hon har jobbat under olika valrörelser sedan 1994. I år tycker hon att det är annorlunda än tidigare:
– Det jag har noterat är att tidigare har vi snarast stått och försökt truga på passerande vårt material. Nu kommer människor självmant och frågar oss om sakfrågor eller allmänt vad S vill göra för Eskilstuna. Tydligast är att många förstagångsväljare vill veta mer om frågor som rör dem, men det är också spritt över alla åldrar.
Vid MP:s valstuga står partiets förstanamn på kommunlistan, Marielle Lahti, och pratar med en ung kille. Han heter Oscar Jonsson och ska nu rösta för första gången. Det är inte skolan som har tvingat ut honom till valstugorna. Han har gått dit självmant för att han vill veta mer.
– Jag läser partiprogram och i dag har jag gått runt här i mer än två timmar och pratat med olika politiker, säger Oscar Jonsson.
– Visserligen har jag redan bestämt hur jag ska rösta, men jag vill ändå få klarhet om vad de olika partierna tycker och varför.
Kärnkraften är en fråga som intresserar honom. Migration en annan.
– Det är en fråga som gör Sverige väldigt polariserat och som kan bestämma vår framtid, förklarar han.
Marielle Lahti beskriver liksom Sarita Hotti att många visar stort intresse att fått veta mer:
– Jag tror att det beror på att demokratifrågan har uppmärksammats mycket på senare tid, bland annat efter Brexit och valet i USA när Trump vann.
Stefan Krstic, som toppar Liberalernas lista, beskriver också många spontana kontakter.
– På bara en dryg vecka har vi fått sex nya medlemmar, berättar han.
Även SD:s gruppledare Kim Fredriksson upplever att fler kommer fram och ställer frågor:
– Och intresset verkar verkligen vara genuint. Många frågar oss om invandring, förstås, men också om skola och jämställdhet. Ibland är frågorna kniviga, men vi blir bättre bemötta i år.
Om det ökade intresset leder till ökat valdeltagande återstår att se. Sarita Hotti är tveksam:
– Jag tror att de som besöker oss politiker nu hade tänkt rösta ändå. Men de vill vara säkra på att de röstar rätt och verkligen sätta sig in var partierna står i olika frågor.