– Hej! Jag ringer för att höra om jag kan använda mitt friskvårdsbidrag hos er och vilka behandlingar jag i så fall skulle kunna göra?
– Egentligen är det bara massage och fotvård men för mig får du göra vad du vill så skriver jag massage på kvittot. Bara det inte kommer fram.
Svaret från salongsägaren kommer snabbt och närmast rutinmässigt. En annan salong får frågan om botox skulle kunna göras som "friskvård".
– Det är inga problem, men kom in för en konsultation med mig när sjuksköterskan inte är här så kan vi fixa betalning och ett kvitto som det står massage på utan att hon ser.
Rundringningen visar att ett brett utbud av skönhetsbehandlingar går att göra under beteckningen "massage" i Eskilstuna. Tre av sju tillfrågade salonger erbjuder själva att förfalska kvitton, medan en fjärde salong verkar ha intentionen att möta den efterfrågan som friskvårdsfusket har.
– Tyvärr har vi ingen behandling som Skatteverket godkänner just nu, men vår intention är att försöka få in någon godkänd behandling, typ massage, så kanske vi kan ses en annan gång i alla fall, säger en representant.
Men när numret till by Lillpiga knappats in är svaret rakt nej.
– Det gäller bara massage och pedikyr utan nagellack, säger ägaren Malin Tivlin, som också visar sig vara ordförande i Sveriges hudterapeuters riksorganisation (SHR).
Malin Tivlin förvånas inte över att andra erbjudit sig att förfalska kvitton, men blir också nöjd över att ingen av salongerna är auktoriserade av SHR.
– Fusket med massagekvitton är väldigt vanligt, och en del kunder frågar öppet efter det mot bakgrunden att de blivit lovade det någon annanstans. Inte minst i december, då många vill sätta sprätt på friskvårdsbidraget som annars brinner inne. Men det är ju urkundsförfalskning att skriva något annat på kvittot och det brukar jag berätta för mina kunder.
Tror du att det ger en konkurrensfördel?
– Nej, faktiskt inte. Jag vill ha rent mjöl i påsen och vara rädd om mina kunder. Jag tror att ärlighet och seriositet ger bättre kundrelationer. Vem som helst kan tyvärr kalla sig hudterapeut idag, men för att vara auktoriserad av SHR måste du följa våra etiska regler, och det innebär bland annat att följa svensk lagstiftning. Sedan är det förstås helt omöjligt för oss att ha total kontroll över det, säger hon.
Så, vad gör sig då parterna som friskvårdsfuskar sig skyldiga till? Enligt Pia Blank Thörnroos, juridisk expert hos Skatteverket, hamnar en del av ansvaret på den förmodat ovetande arbetsgivaren.
– Den som avsiktligt utfärdar ett felaktigt kvitto begår ett brott och den som redovisar det som friskvård lurar sin arbetsgivare. Men i slutändan faller ansvaret för kontroll på arbetsgivaren som kan bli skyldig att betala arbetsgivaravgifter och skatt på beloppet, säger hon.
Pia Blank Thörnroos förklarar att grundinställningen är att allt man får av sin arbetsgivare är skattepliktigt, men att lagstiftningen gjort ett undantag som gör att arbetsgivaren kan erbjuda enklare former av motion eller annan friskvård skattefritt, på villkoret att det är lika för alla anställda.
Tidigare har Skatteverket publicerat en lista på de aktiviteter som kategoriseras som friskvård – en lista som togs bort efter årsskiftet. Pia Blank Thörnroos är dock tydlig med att förändringen inte medför någon regeländring, men att den konkreta kategoriseringen var för resurskrävande för Skatteverket.
– Till exempel har vi tidigare resonerat att man går en danskurs för att lära sig dansa – att svetten är underordnad. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att det räcker med "inslag av motion" för att det ska räknas som friskvård, och då omfattas plötsligt så mycket att listan har spelat ut sin roll. Även avslappnande behandlingar har varit krångliga och tidskrävande att få på listan. Har du gjort något annat än de hundratals aktiviteter som man faktiskt får göra är det i stället upp till dig att övertyga arbetsgivande att det faktiskt innehöll motionsinslag eller var avslappnande.
Så jag skulle kunna försöka övertyga min arbetsgivare om att botox är avslappnande?
– Nej, för syftet är inte avslappnande eller avstressande. Dessutom tenderar det till sjukvård vilket inte heller omfattas.