Oskars hjälpinsats: Från Eskilstuna till Ukraina

Oskar Karlsson satt hemma och följde Rysslands invasion av Ukraina när han slogs av en vilja att hjälpa till. Nu fyller den 33-årige Eskilstunasonen två lastbilar och en buss med sjukvårdsutrustning och förnödenheter och tar sikte på den ukrainska gränsen.

Oskar Karlsson tillsammans med Lottie Garpenholt, enhetschef på IVA på Lindesbergs lasarett, och kollegan Rondek Zakholi.

Oskar Karlsson tillsammans med Lottie Garpenholt, enhetschef på IVA på Lindesbergs lasarett, och kollegan Rondek Zakholi.

Foto: Privat

Eskilstuna2022-03-05 10:34

– Jag har blivit så avtrubbad av alla krigsrapporter runtom i världen, men den här gången hände något speciellt. Det är ett land i min närhet som jag på något sätt kan relatera till. Jag och min sambo fick barn för 1,5 år sedan, och när jag såg alla familjer som splittras och befinner sig på flykt så blev jag otroligt berörd, säger Oskar Karlsson.

Utöver arbetet på Elite hotell i Västerås driver han ett eget företag där han köper och säljer ved, och har en stor lastbil som så här års mest står och samlar damm.

– Jag har ett stort nätverk och det är rätt lugnt på hotellet efter pandemin, så jag tänkte att jag tar några dagar ledigt, fyller lastbilen och åker ner.

Han kläckte idén på måndagen och publicerade ett inlägg på Facebook på tisdagen. Två dagar senare har inlägget närmare 1 800 delningar och initiativet har växt rejält.

undefined
Oskar Karlsson fyller lastbilen med förnödenheter och kör ner till polska gränsen mot Ukraina.

Till slut insåg han att han skulle få in mer förnödenheter än han kunde hantera. Men efter några telefonsamtal till kontakter i Eskilstuna hade Tuna Trafik och flyttbolaget Sméexpress ställt ytterligare en lastbil och en buss till förfogande. När arbetsgivaren Elite hotell fick hörde talas om initiativet erbjöd sig företaget att stå för alla omkostnader kopplade till resan.

– Det har verkligen exploderat, och jag har fått otrolig respons från både Västerås och Ukraina.

Initialt tänkte sig Oskar Karlsson att han skulle samla in kläder, men efter att ha läst på insåg han att det var det sista som behövdes. I stället ska fordonen fyllas med tält, liggunderlag, sovsäckar, tamponger, bindor, bröstmjölksersättning, blöjor, våtservetter, spritkök, paracetamol och andra vanliga läkemedel, samt laddade powerbanks med kabel.

För Oskar Karlsson är det nu bråda dagar inför måndagen då den lilla karavanen ger sig av mot Polen. När tidningen når honom är han på väg hem från Lindesbergs lasarett i Örebro län.

– Jag fick kontakt med sjukhuset genom Röda Korset, så idag har jag varit där och hämtat flera pallar sjukvårdsutrustning från intensivvårdsavdelningen. Alla förnödenheter lastas av i Przemyśl, men för sjukvårdsutrustningen har vi fått koordinater längs den ukrainska gränsen. Där lastas grejerna över i en mötande lastbil som fortsätter in i Ukraina.

undefined
Arbetsgivaren Elite hotell har erbjudit sig att stå för alla omkostnader för resan ner till Polen.

– Tanken var från början inte att vi skulle ta oss hela vägen till gränsen. Det känns lite otäckt om jag ska vara ärlig, men det ska nog gå bra.

Hur känns det att initiativet har fått sådant enormt gensvar?

– Otroligt häftigt. Man får tillbaka lite hopp om mänskligheten av att alla sluter upp. Det är häftigt att se och jag blir djupt berörd.

Oskar Karlsson kommer löpande att uppdatera sin Facebooksida under resan ner till den polsk-ukrainska gränsen.

– Det är skönt för oss att kunna visa att allas skänkta grejer kommer till användning, säger han.

Hjälpkaravanen avgår på måndagen till den sydpolska staden Przemyśl som ligger ett par mil från den ukrainska gränsen.

För den som vill bidra till insamlingen finns möjlighet att skänka förnödenheter i både Eskilstuna och Västerås. I Eskilstuna står en lastbil på Hejargatan 2A mellan klockan 10 och 16 på lördagen. I Västerås står en lastbil utanför Elite hotell på Stora torget mellan klockan 12 och 19 både fredag och lördag.

Donationer av kläder undanbedes.

Miljoner ukrainare är på flykt västerut. Bilden är från järnvägsstationen i Lviv där volontärer delar ut mat.
Miljoner ukrainare är på flykt västerut. Bilden är från järnvägsstationen i Lviv där volontärer delar ut mat.
Rysslands invasion

Den 24 februari gav Rysslands president Vladimir Putin order om vad han kallade en "särskild militäroperation" i Ukraina. Det visade sig dock snabbt handla om en fullskalig invasion.

Hårda strider har sedan dess rasat på flera håll i landet, och allt tyngre rysk raket- och artilleribeskjutning riktats mot städer med många civila dödsoffer som följd.

På sju dagar har över en miljon människor flytt till grannländer i vad FN kallar den största och snabbaste massflykten sedan millennieskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!