Etiskt och återvunnet i nobelmedaljer

De norska fredsprismedaljerna kommer för första gången att tillverkas i guld från rättvisemärkta gruvor. De svenska medaljerna, som tillverkas i Eskilstuna, tillverkas av återvunnet guld.

Svenska Medalj_AN_4.jpg

Svenska Medalj_AN_4.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-12-02 05:30

Snart är det dags för årets Nobelfest då stora upptäckter ska prisas med en ansenlig summa pengar och en medalj i guld. Sedan 2012 är det Eskilstunaföretaget Svenska medalj som har uppdraget att tillverka de svenska nobelprismedaljerna.

Fredsprismedaljen som delas ut i Norge tillverkas dock i Norge av norska Myntverket. I år har de valt att tillverka medaljerna av rättvisemärkt guld, det vill säga guld som kommer från gruvor som har certifierats enligt reglerna för vad som får kallas rättvisemärkt enligt Fairtrade. Det betyder bland annat att gruvarbetarna ska ha drägliga arbetsförhållanden.

Erik Åberg, vd för Svenska medalj i Eskilstuna, välkomnar det norska initiativet.

– Jag tycker att det är väldigt bra att de har valt att använda sig av rättvisemärkt guld. Då vet de att guldet är tillverkat under anständiga omständigheter, för det finns massor med fattiga länder i världen där guldbrytning sker under fruktansvärda omständigheter.

Svenska medalj arbetar med återvunnet guld och köper sitt guld från en grossist och distributör som är medlem i den internationella organisationen Responsible jewellery. De arbetar, liksom Fairtrade, för bättre social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet för att arbetsförhållandena i gruvindustrin ska bli bättre.

Enligt Erik Åberg är merparten av guldet som används i världen återvunnet guld. Det svenska gruvbolaget Boliden får fram det mesta av sitt guld genom återvinning av metallkomponenter i elektronikskrot. Resterande del bryts i deras egna gruvor i Sverige och Finland.

– Guld är världens mest återanvända metallprodukt. Du slänger inte guld, det renas och återanvänds, och återanvänt guld är miljömässigt det bästa du kan få.

Erik Åberg gör jämförelsen med aluminiumburkar som återanvänds.

– Det går åt mycket mindre energi att smälta ner och rena än att bryta nytt och tillverka från början.

Guld går inte att DNA-märka eftersom det är en kemiskt ren produkt. Enligt Erik Åberg handlar det om att vara noga med vilka leverantörer man väljer att samarbeta med.

– Den vi köper vårt guld ifrån är en seriös, erkänd grossist och distributör av guld, men vem leverantören är, det är tyvärr hemligt.

Vad som också är hemligt är när nobelmedaljerna tillverkas och när de levereras.

– Det är på grund av rånrisken. Årets medaljer är redan producerade och levererade till Nobelstiftelsen, säger Erik Åberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om