Ett steg närmare för biogasanläggningen i Kjula

Företaget Eskilstuna Biogas har tagit ett kliv närmare byggstart för den planerade anläggning vid Kjulaåsen. "Vi är inte i mål än men har fått glädjande besked från stadsbyggnadsnämnden", säger företagets ordförande Kaj Wågdahl.

Eskilstuna Biogas har fått positiva besked från stadsbyggnadsnämnden för den anläggning man vill bygga på Kjulaåsen. På bilden Kaj Wågdahl och Sarita Hotti (S).

Eskilstuna Biogas har fått positiva besked från stadsbyggnadsnämnden för den anläggning man vill bygga på Kjulaåsen. På bilden Kaj Wågdahl och Sarita Hotti (S).

Foto: Lars Skärlund/TT

Eskilstuna2021-03-22 07:23

Sedan det kommunala biogasprojektet på Lilla Nyby sprack är det privata företaget Eskilstuna Biogas kommunens och Eskilstuna Energi och miljös huvudspår för att biogas ska kunna produceras lokalt. Men Eskilstuna Biogas planer har hittills kantats av en del motgångar.

Efter stadsbyggnadsnämndens sammanträde på torsdagen kan dock bolaget bocka av ett av de hinder som finns kvar på vägen. Detta sedan en enig nämnd bifallit bolagets ansökan om förhandsbesked för bygglov. 

Området där anläggningen är tänkt att byggas ligger på Kjulaåsen, strax söder om Svealandsbanan.

Parallellt med bygglovsfrågan har bolaget också begärt ett så kallat planbesked vilket stadsbyggnadsnämnden också biföll.

– Genom det förhandsbesked om bygglov vi gett kan företaget nu köpa sig tid. Samtidigt är båda frågorna, förhandsbeskedet om bygglov samt planbeskedet, avhängigt om bolaget får miljöprövningstillstånd vilket avgörs av länsstyrelsen, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).

I de förslag till beslut som låg på nämndens bord ville förvaltningen att båda ärendena skulle avslås. Som motiv anges främst den påverkan den tänkta anläggningen skulle ha på de naturvärden som finns i området. Åsen är utpekad som ett kommunalt naturvårdsintresse och kan användas som grundvattenförsörjning.

– Det är svåra avvägningar som måste göras och nu blir det länsstyrelsen som får avgöra frågan om marken är lämplig för en biogasanläggning eller inte, säger Sarita Hotti.

Kaj Wågdahl säger att de beslut som politikerna fattade var helt nödvändiga för att projektet ska kunna leva vidare.

undefined
Kaj Wågdahl, ordförande i Eskilstuna Biogas AB.

– Det var jätteviktiga och mycket glädjande besked som gavs. Men vi är inte i mål ännu, det är en hel del kvar att jobba vidare med, säger han och uttrycker en förvåning över stadsbyggnadsförvaltningens ställningstagande om projektet, inte minst mot bakgrund av att varken miljökontoret eller Naturskyddsföreningen haft något att invända.

Närmast väntar han på besked från miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala där tillståndsfrågan ska avgöras.

– Vi räknar med att få ett slutligt beslut därifrån under våren.

Den totala investeringskostnaden för biogasprojektet uppgår till närmare 300 miljoner kronor. I kalkylen ingår bidrag från staten i form av de så kallade klimatklivspengarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!