Rymdsonden finns ombord på den europeiska raketen Ariane fem som ska skjutas upp från franska Guyana klockan 14.15 svensk tid på torsdagen.
– Det är klart man är lite spänd och nervös men den här typen av uppskjutningar brukar gå bra. Betydligt pirrigare blir det i maj när det instrument jag arbetat med ska slås på och förhoppningsvis fungera som det är tänkt, säger den 46-åriga rymdforskaren Eva Wirström.
Hon är uppväxt i Hällberga och gick gymnasiet på Rinman där hon intresserade sig för fysik, Einstein och relativitetsteorin. Efter gymnasiet hamnade hon på Chalmers i Göteborg där hon blivit kvar, nu som docent på Onsala Rymdobservatorium.
Det rymdexperiment hon nu deltar i är gigantiskt med europeiska mått mätt. Mer än 2 000 personer från 23 länder är involverade i European space agencys (ESA) satsning som beräknas kosta 1,6 miljarder euro. Rymdsonden Juice (Jupiter icy moons explorer) ska observera Jupiter och dess isiga månar för att söka svar på hur solsystemet fungerar, om Jupiters bildande och om det finns förutsättningar för liv. Eva har sedan 2014 arbetat med ett av de tio instrument som är med på sonden.
– Det är jättespännande att få vara med och undersöka Jupiters isiga månar som tros ha underjordiska hav under isytan. Vid en av månarna har man tidigare sett att det finns gejsrar, där vatten tränger ut. Det här specifika instrumentet är som ett litet radioteleskop och det coolaste med det är dess förmåga att observera vattenånga. Potentiellt handlar det om att hitta liv.
Vad ska du göra under de åtta år det tar för sonden att komma fram?
– Bra fråga, haha! Jag ska driva ett projekt tillsammans med en doktorand där vi kommer göra modeller som ska visa vad vi kommer se när vi kommer fram. Det känns väldigt häftigt att få vara med under hela den här processen, från planering till analys av data som kommer börja trilla in en bit in på 2030-talet.
Vad är det som fascinerar dig med rymden?
– Alltså, jag har alltid varit nyfiken av mig och tyckt om stora saker som havet och rymden. Och finns det något häftigare att fundera och forska kring än var vi kommer ifrån. Att få vara med i ett projekt som snuddar vid frågan om livets uppkomst är fantastiskt.