Så undviker du ekonomiska fällor som sambo och gift

"Träffa en jurist, och sätt er in i de avtal och förord som finns. Framför allt, samtala och kom överens om hur ni vill ha det redan innan ni blir sambor eller makar. Och innan ni eventuellt blir osams. Då är mycket vunnet", säger familjerättsjuristen Emelie Kärrman med anledning av tidningens artiklar i ämnet ekonomiskt våld.

Att prata om hur man vill ha det vid en eveneuell separation/skilsmässa kan te sig onödigt och konstigt när man är nykär och lycklig. Men har man inte rett ut hur man vill ha det den dagen kärleken eventuellt tar slut och allt måste delas upp, kan konflikten bli utdragen och dyr.

Att prata om hur man vill ha det vid en eveneuell separation/skilsmässa kan te sig onödigt och konstigt när man är nykär och lycklig. Men har man inte rett ut hur man vill ha det den dagen kärleken eventuellt tar slut och allt måste delas upp, kan konflikten bli utdragen och dyr.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Eskilstuna2024-02-20 19:14

Emelie Kärrman har jobbat som familjerättsjurist sedan 2017. Hon är anställd på Familjens Jurist och arbetar med kollegor på två av juristbyråns kontor; både i Eskilstuna och Västerås. Här träffar hon många kunder, både i glädje och sorg.

Hennes bästa råd till alla som står i begrepp att bli sambor eller som ska gifta sig – och som med förfäran läst tidningens artiklar kring ekonomiskt våld och -eftervåld om hur illa man kan råka ut i en separation – är: 

– Träffa gärna en jurist, kolla upp vad som gäller. Kunskap är a och o. Var tydliga med varandra och förebygg så långt det går! Det allra bästa är ju om man i förväg är överens om hur man vill ha det vid en eventuell separation. Även om det känns omotiverat och märkligt när man är förälskad och lycklig. Det blir smidigt och är det absolut minst kostsamma alternativet. 

undefined
"Förebygg problem så långt ni bara kan", råder Emelie Kärrman på Familjens jurist i Eskilstuna. Oavsett om ni blir sambor eller makar är det viktigt att gå igenom det juridiska i händelse av en framtida konflikt och separation.

Emelie Kärrman jobbar en hel del med bodelningar, och har god erfarenhet av båda scenarierna.

– Antingen är kunderna helt överens och det går smidigt, eller så är jag ombud åt ena parten. Det kan bli konfliktfyllt och utdraget, eller så vill paret ha hjälp för att allting ska gå rätt till. Som ombud är det alltid viktigt att så långt det är möjligt bistå klienten med att försöka nå en fredlig överenskommelse. Också en sådan kan ta tid, det är väldigt olika. 

– Det finns inga garantier för en smärtfri separation men förebygger man så långt det går är risken mindre för konflikter. Jag träffar inte sällan människor som i en separation upptäckt att det råder olika åsikter om hur det egentligen var sagt kring vem som stod för vad.

undefined
Han man inte i förväg pratat om hur man vill ha det vid en eventuell separation kan det bli svårt att komma överens kring gemensamma ekonomiska affärer när dessa ska delas upp. Vem stod för vad i samboförhållandet, och vem är eventuellt skyldig att betala tillbaka den andres utlägg för det gemensamma hemmet?

Att skriva avtal kring allt som kan trassla till sig och te sig oklart i en framtida separation är något Emelie Kärrman rekommenderar. I sin yrkesroll är det också ofta hon hjälper till med den saken.

– I en skilsmässa delas allt, all egendom, lika mellan makar utan avtal. Man går igenom alla tillgångar som finns, summerar det sammanlagda nettovärdet och så får makarna hälften var. Vill man i stället att allt ska fortsätta vara mitt och ditt, då behöver man ha skrivit ett äktenskapsförord. Det kan ju också finnas särskilda saker, ett fritidshus till exempel som ska stanna i den enes familj vad som än händer. Då specificerar man det i äktenskapsförordet. Och det här kan man göra före eller under äktenskapet.

Ena maken kanske har betalat mer för, eller rentav hela den gemensamma bostaden. Eller stått för renoveringar av den andres bostad. Då är det viktigt att det framgår tydligt, vem ska ha vad och ska renoveringarna ses som ett lån eller en gåva? Det vill man precisera i förebyggande dokument, råder Emelie Kärrman.

undefined
Mitt och ditt ska delas upp. Har man då nedskrivet sedan tidigare vem som äger vad och hur gemensamma inköp ska delas upp kan separationen bli smidig.

Sambolagen däremot säger att bostad och lösöre parterna skaffar gemensamt är gemensam egendom. Vid separation har en sambo rätt att begära bodelning för lika uppdelning. Är då allt skrivet och tydligt fördelat och klart behövs ingen bodelning vid ett olyckligt slut på förhållandet.

– Om jag har möjlighet att köpa en lägenhet för mig och sambon att bo tillsammans i och jag står som ensam ägare för den, då delas den ändå lika vid en separation om inget samboavtal finns.

Samboavtalet rör möbler, boende och inre lösöre, inte exempelvis en bil och inte pengar på konto.

Allt mitt är ditt, eller?

Äktenskapsförord: Om man inte har ett äktenskapsförord delas värdet av all egendom lika vid en skilsmässa, eller om någon av er avlider. Detta oavsett vem som köpt egendomen eller sparat ihop pengarna, om egendomen är så kallat giftorättsgods. För att undgå bodelningsreglerna behöver ni skriva ett äktenskapsförord där ni bestämmer vad som ska vara enskild egendom.

Samboavtal: Enligt sambolagen ska allt, inventarier och bostad, som köpts för gemensamt bruk fördelas lika mellan båda parter vid en bodelning. Det spelar då ingen roll vem som betalat för exempelvis det gemensamma hemmet – värdet ska fördelas lika mellan er oavsett. Med ett välformulerat och giltigt samboavtal kan du och din sambo kringgå sambolagens bodelningsregler helt eller delvis. Ni kan exempelvis välja att reglerna inte ska gälla bostaden, men att allt annat ska delas lika enligt sambolagen. 

Källa: Familjens jurist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!