Det är främst astmamedicinerna i sprayform som exempelvis Flutide som är restnoterat hos apoteken.
– Jag satt precis just nu och tittade på Apotekets hemsida för att se om det finns någonstans i Sverige. Men det är slut på varenda ställe – 391 apotek, säger Ewelina Wallenbro och berättar att hon letat på andra apotekskedjor också med samma resultat.
Hon har tre söner, ett tvillingpar på sju år och en 1,5-åring, som alla fått Flutide utskriven av läkare. De äldsta är inte i behov av medicinen dagligen utan använder den vid förkylningsastma, medan den yngsta som har astma måste ta sprayen morgon och kväll varje dag.
– I en sån där så är det bara 120 doser – så den är snart slut, säger hon och fortsätter:
– Vad gör vi när den tar slut? Vi funderar om vi ska börja hoppa över en gång om dagen för att på så sätt kunna spara.
Har ni varit i kontakt med läkare om vad ni ska göra om medicinen tar slut?
– Ja, de säger att vi ska vända oss till akuten så han får inhalera där i stället, säger Ewelina Wallenbro.
Maria Wanrud är gruppchef för avdelningen för läkemedelstillgänglighet på Läkemedelsverket. Hon berättar att restnoteringarna gäller medicin som innehåller substansen flutikason, där Flutide ingår – kortisonpreparat som används till främst yngre barn.
– De bedöms att vara slut en längre tid. Några beräknas vara slut till i början på nästa år – men medan för ett par ligger en restanmälan under hela 2025, säger hon men berättar samtidigt att det väntas delleveranser till Sverige av de preparat som är restnoterade under hela nästa år.
– Men vi har inte några uppgifter om exakt när de kommer och inte heller om vilken volym, säger hon.
Enligt information som Läkemedelsverket fått beror bristen på att det finns en ökad global efterfrågan på den här typen av medicin.
– Företagen hinner inte med att skala upp sin produktionskapacitet lika snabbt som behovet ökar.
Står man helt utan medicin bör man kontakta läkare för att diskutera andra läkemedelsalternativ. Men Maria Wanrud rekommenderar att inte vänta tills det är helt slut utan ha god framförhållning innan det är dags att hämta ut.
– Skulle det vara slut på apoteket så har man tid att agera och eftersom det ska komma delleveranser kanske det även hinner komma in till dess, säger hon och poängterar att det även är viktigt att endast hämta ut så mycket som man behöver.