Exceptionellt fågelbesök i Torshälla

Den sällsynta turturduvan har gjort en tillfällig landning vid den gamla Shellmacken i Torshälla. –Den har bara setts vid ett tillfälle tidigare i Eskilstuna kommun, säger ornitologen Leif Carlsson.

Så här ser turturduvan ut som mellanlandat i Torshälla och som väckt stort intresse bland fågelintresserade.

Så här ser turturduvan ut som mellanlandat i Torshälla och som väckt stort intresse bland fågelintresserade.

Foto: Lasse Eisele

Eskilstuna2021-10-14 15:05

För en dryg månad sedan flockades fågelskådare till kraftvärmeverket i Eskilstuna efter att ett exemplar av den ovanliga härfågeln kommit på besök. Nu har en annan raritet synts till i våra trakter. Det rör sig om en turturduva som till synes obekymrad pickar i sig ogräsfrön vid den gamla Shellmacken i Torshälla.

undefined
Så här ser turturduvan ut som mellanlandat i Torshälla och som väckt stort intresse bland fågelintresserade.

– Den första observationen gjordes i tisdags och det har varit en mindre folkvandring dit sedan dess. Turturduvan är väldigt sällsynt och gör bara något besök per år i landet men då företrädesvis i norra delen. Här i Sörmland får vi sällan äran att vara värd åt den. Enligt vad jag vet har den bara setts vid ett tillfälle tidigare i vår kommun, säger Leif Carlsson, vice ordförande i Ornitologiska klubben i Eskilstuna.

undefined
Fågelskådare samlas i Torshälla för att titta på den ovanliga turturduvan.

Det exemplar som nu befinner sig i Torshälla bedöms vara en ungfågel och uppvisar ett beteende som förvånar ornitologerna.

– Den uppträder lite märkligt på så vis att den är osannolikt oskygg. Turturduvan återfinns normalt på kontinenten och nere i Sydeuropa där den ofta utsätts för beskjutning av människor. Det har gjort att den lärt sig undvika och fly människor. Men den här fågeln verkar fullständigt orädd vilket väcker en del spekulationer om varifrån den kommer. Det är gåtfullt.

Den teori som ligger närmast till hands är enligt Leif Carlsson att Torshällas turturduva förirrat sig efter att ha följt med en sydostlig vind från Ryssland.

undefined
Leif Carlsson från Ornitologiska klubben i Eskilstuna säger att turturduvan bara setts vid ett tillfälle tidigare i kommunen.

Antalet turturduvor minskar snabbt i Europa och arten bedöms av Internationella naturvårdsunionen som sårbar. Orsakerna till den minskade utbredningen är sjukdomar, jakt och förändringar inom jordbruket.

Turturduvan är historiskt en symbol för stark kärlek, både genom litterära referenser och det faktum att den bildar starka parförhållanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!