Expertens lugnande besked om Seniors utsläpp

Många Eskilstunabor är oroliga för företaget Seniors planerade utsläpp, men seniorprofessor Åke Bergman vid Örebro universitet menar att kommuninvånarna inte behöver vara oroliga.

Åke Bergman, seniorprofessor vid institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet.

Åke Bergman, seniorprofessor vid institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet.

Foto: Åke Bergman, Seniorprofessor vid Örebro Universitet

Eskilstuna2024-08-01 17:02

Seniors planerade utsläpp av metylenklorid har väckt oro hos många Eskilstunabor. En namninsamling har samlat över 10 000 underskrifter och på lördag planeras ett appellmöte på Fristadstorget. 

Åke Bergman, seniorprofessor vid institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet, menar dock att Eskilstunaborna inte behöver oroa sig för utsläppen från fabriken. 

– Eskilstunas befolkning behöver inte känna oro. Men jag kan rekommendera alla att skaffa lite information kring ämnet. Ovisshet är den största boven och kan skrämma upp mer än något annat, säger Åke Bergman.

– Det halter av metylenklorid, eller DCM, som kommer finnas i luften är så oerhört låga enligt mig och, Miljökonsekvensbeskrivning (MKB), att det inte kommer bli farligt för boende i Eskilstuna.

undefined
Åke Bergman, seniorprofessor vid institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet.

Agneta Westerberg är ställföreträdande generaldirektör och avdelningschef före tillstånd och upplysning på Kemikalieinspektionen. Hon menar att den dispens som Senior blivit tilldelad följer lagen. Senior har inte gjort något fel vad hon kan se.

– För att få en dispens måste de visa att det inte finns något annat alternativ än att använda metylenklorid, ha ett pågående aktivt arbete att söka efter ersättande ämnen och så måste det klara av att visa att arbetsmiljön är acceptabel, säger Agneta Westerberg.

– Vår praxis är att ge dispens i bara två år i taget eftersom de måste visa att de har pågående arbete för att hitta alternativ, för då måste de komma med en ny beskrivning om vilka åtgärder som företaget tar.

Dispensen fick Senior redan vid halvårsskiftet 2023, vilket betyder att den tar slut 31 maj 2025, enligt Agneta Westerberg.

– Det betyder att det måste söka om en ny dispens under kommande vår.

undefined
Senior Materials i Eskilstuna.

Hur stor är chansen att Senior får en fortsatt dispens?

– Det är väldigt svårt att svara på nu. Det beror helt på vilka argument de kommer med, varför de måste fortsätta med metylenklorid. Hela lagstiftningen handlar om att substituera det farliga ämnet, säger Agneta Westerberg.

Har ni fått en uppdatering kring hur arbetet kring ett nytt ämne ser ut från Senior?

– Det är svårt för oss att se just nu för att de har ännu inte börjat utnyttja dispensen. Jag tänker att det är en del av underlaget när den nya dispensen ska sökas.

Kan man upphäva en dispens som redan är i verk?

– Det kan bara göras om till exempel företaget lämnat in felaktiga uppgifter till oss, och det kan vi inte säga att de har. Det finns ingen grund för ett sånt påstående, säger Agneta Westerberg.

– Det andra är om man inte följer det regleringar som är satta. Men när företaget inte ens börjat använda metylenklorid så går det inte att se. Man kan inte upphöra något som inte har startat. Så idag ser jag inget som ska upphäva en dispens.

– Det som är viktigt att veta är att denna fabrik är inte den enda som använder metylenklorid och har dispens. Det som är speciellt är hur stora mängder som används. Vid dispensprövning ställer lagstiftningen inga gränser för hur stora mängder som får används. När det kommer till större utsläpp så behövs dock tillståndsprövning enligt miljöbalken från miljöprövningsdelegationen.

undefined
Agneta Westerberg, ställföreträdande generaldirektör och avdelningschef för tillstånd och upplysning på Kemikalieinspektionen.

Åke Bergman säger att DCM är allra vanligast som ett lösningsmedel och att det är ett bra fettlösningsämne. Han säger vidare att det även användes i flera andra applikationer till det förbjöds I Sverige på 90-talet. 

– Det förbjöds efter en samlad bedömning, med främst av hälsoeffekterna. Om du utsätts för ämnet ofta och nära, som exempelvis vid en arbetsplats, utsätt för flera risker där en långsiktig risk möjligen kan leda till cancer, säger han.

 – Så det stora hälsoriskerna finns vid arbete med ämnet, inte utsläppen. Men sen finns risken vid brand som är viktig att nämna. För vid en brand av metylenklorid kan flera farliga ämnen bildas som behöver hanteras.

Vad finns blir det för miljökonsekvenser?

– Klimat och miljö har en större risk att påverkas av utsläppen. Det är stora mängder koldioxid som släpps ut.  Metylenklorid själv har en svag klimatpåverkan, säger Åke Bergman och fortsätter: 

– En viss del av detta ämne kommer sätta sig i maken och falla ner med nederbörd, men det är extremt lite och det mesta kommer försvinna upp i atmosfären. Så man kan inte säga, som flera diskuteras, att gasen är tyngre än luften och då falla ner till marken. Det är mycket mer komplicerat än så.

– Vi utsätts för massor med ämnen hela tiden. Det är en cocktail av kemikalier som finns i luften, men vi ska inte addera en till. Så jag hoppas det tillfälliga tillståndet inte förlängs.

– Jag är kritisk till att vi nu hamnat i en situation där ”grön omställning” kan leda till oanade miljö- och hälsoeffekter i jakten på alternativ elproduktion och lagring. Vi får inte tillåta att arbetarna drabbas, inte upprepa den stora industriella revolutionens misstag. Här har företagen ett mycket stort ansvar, säger Åke Bergman. 

Finns det andra ämnen som skulle kunna användas?

– I experimentella forskningssammanhang har vi hittat ersättningsmedel. Företaget säger att det inte finns något alternativ. Det tycker jag är ett mycket dåligt svar. Där måste man aktivt leta ersättare. Såklart måste man vara försiktig i hur snabb man är beredd att byta ämne, det alternativa ämnet kan också ha oönskade effekter. Företaget måste jobba hårt för att hitta ett miljövänligare alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!