Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen som mest varit ner lite drygt 20 procent. Efter en redan sur start på året gick hissen – om än tillfälligt – rakt ner i källaren i och med Rysslands invasion av Ukraina natten till torsdagen. Med detta har också landets cirka två miljoner småsparare fått se en stor del av sitt fond- och aktiekapital gå upp i rök.
– Börsen har kommit ner – men det har skett från en hög nivå. Vi ska komma ihåg att 2020 och 2021 bjöd på en väldigt starkt utveckling och det trots pandemin, säger Johan Holm, verksamhetsansvarig för private banking på Sparbanken Rekarne och tidigare mångårig värdepappersmäklare.
Han har inte ett glasklart svar på tiotusenkronorsfrågan om hur börsen kommer att gå framöver, men han ger ändå gärna sin syn på läget.
– En stor utmaning är inflationsproblematiken, som blev synlig redan förra året. Den pressar upp räntorna och gör det dyrare att investera. Många känner också av effekterna av höga energipriser och dyrare mat och drivmedel. Ukrainakris på det har helt enkelt blivit lite för mycket att hantera och då blir det oroligt ganska snabbt. Är det något som börsen avskyr så är det just oro.
Johan Holm är, liksom flera börsbedömare, inne på att marknaden riskerar att bli skakig under överskådlig tid och tycker att det är klokt att var och en agerar efter sin egen situation och riskbenägenhet.
– De som har pengar bundet i värdepapper och behöver dem till en resa eller renovering inom ett till två år kan det vara läge att sälja av. De sista börsveckorna har varit väldigt slagiga, med stora kursrörelser och då kan det också vara smart att sälja i omgångar.
För aktiesparare med längre placeringshorisont tycker Johan Holm att det kan vara läge att ligga kvar med sin investering.
– De sista tolv börsåren har slutat på minus två gånger och historiskt har sparande i värdepapper haft en god utveckling.
För den som har pengar men som ännu inte sparar i aktier eller fonder kan det enligt Johan Holm vara ett bra läge att kliva in på börsen.
– Med den kraftiga nedgången sedan årsskiftet har också bolagens värderingar blivit alltmer attraktiva. Flera verkstads- och värdebolag ser tilltalande ut, men återigen, här kan det också vara klokt att dela upp investeringen och köpa i omgångar.
Rekarne Sparbanks investeringsstrategi visar, liksom flera finansiella institut, på en övervikt i aktier framför fonder.
– Jag tycker att aktier passar bäst för den som är påläst och intresserad. För den som bara vill hänga med kan det passa bättre att köpa aktiefonder. Det finns en stor variation i utbudet av finansiella instrument som även gör det möjligt att minimera sitt risktagande.
Vad kan den geopolitiska oron ha för effekter på räntor och energipriser?
– Vi befinner oss i ett extremt osäkert läge. Tappar konjunkturen fart på grund av en stor konflikt kan länder lockas till att stimulera ekonomin, men i dagsläget är det utrymmet begränsat.
– Det finns tydliga signaler att inflationen är på väg upp och den utvecklingen kan behöva stävjas med höjda räntor och minskade centralbanksstimulanser. Det är en balansgång och vi får vara beredda på en turbulent tid framöver.