Kottens önskemål: "Stökigt men trivsamt"

Igelkotten är gullig – men också rödlistad. Ändrad levnadsmiljö, bilar och robotgräsklippare är några av orsakerna till att arten minskat.
Men det finns saker man kan göra för att främja kotten.
Edina Várnagy har i flera år arbetat för att igelkottarna ska ha det mysigt i hennes trädgård.
– Jag har läst att de vill ha det stökigt men trivsamt, säger hon.

Igelkotten är rödlistad – men det finns knep för att göra en mer trivsam levnadsmiljö för kotten. Edina Várnagy, som har sedan flera år en "igelkottshög" i sin trädgård, ger sina bästa igelkottstips.

Igelkotten är rödlistad – men det finns knep för att göra en mer trivsam levnadsmiljö för kotten. Edina Várnagy, som har sedan flera år en "igelkottshög" i sin trädgård, ger sina bästa igelkottstips.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2024-11-10 15:12

Nyheten i korthet

  • Igelkotten, som är rödlistad får hjälp av Edina Várnagy i Eskilstuna som skapar en trivsam miljö i sin trädgård.
  • Edina Várnagy, ordförande i Naturskyddsföreningen i Eskilstuna, tipsar om att behålla löv och grenar, skapa "igelkottshögar" och undvika robotgräsklippare på natten.
  • Igelkottens minskning beror på förändrade levnadsmiljöer, ökad trafik och moderna trädgårdstrender med klippta gräsmattor och hårda ytor.

I trädgården utanför villan i Odlaren har Edina Várnagy och hennes sambo gjort en så kallad "igelkottshög", en organisk hög av löv och grenar.

– När vi flyttade in hit för ungefär 18 år sedan var det en av de första sakerna vi bestämde att vi skulle ha, här lägger vi sådant som vi inte vet var vi ska lägga, sådant som inte passar för komposten, säger hon.

Igelkotten fridlystes i Sverige 1972 och sedan 2020 är den kategoriserad som "nära hotad" på Artdatabankens rödlista.

undefined
Högen består av löv och grenar.

 

undefined
Edina Várnagy är ordförande i Naturskyddsföreningen i Eskilstuna. Hon har länge intresserat sig för den biologiska mångfalden och igelkottarna.

Edina Várnagy, som även är ordförande i Naturskyddsföreningen i Eskilstuna, har länge haft ett intresse för att främja den biologiska mångfalden – så även för igelkotten.

– Den är ju väldigt lätt att tycka om för att den är gullig, men man kan inte endast skydda den. Den ingår i ett sammanhang i naturen och är beroende av att ha gömställen där den kan vila under dagen och under vintern samt av att ha tillgång till mat och vatten.

De senaste tolv åren har igelkotten minskat med 40 procent, enligt statistik från Artdatabanken.

Varför kotten minskar i population är svårt att svara på, menar Edina Várnagy, det kan ha flera orsaker. Främst beror det på att jordbrukslandskapet minskat och igelkottens livsmiljö därför har förändrats, samtidigt som trafiken har ökat.

undefined
I den övriga trädgården har Edina medvetet valt att behålla några grästuvor och lite löv för att få till en "stökig men trivsam" miljö för igelkottarna, berättar hon.

Sedan senare delen av 1900-talet har kotten därför tagit sig in i villaområdena och parkerna. Samtidigt som trenderna i hur vi ska ha våra trädgårdar har ändrats genom åren, berättar hon.

– Numera odlar väldigt många villaägare inte särskilt mycket i sina trädgårdar. Det har i stället blivit vanligt med klippta gräsmattor och hårda ytor. Det är ingen bra miljö för en igelkott.

undefined
Edina Várnagy, berättar att de tidigare haft igelkottar som bott under altanen – men att hon faktiskt aldrig sett någon igelkott i "igelkottshögen". "Det kan ju faktiskt vara så att det har bott några här men att vi inte sett, men ofta lämnar de spår på något sätt. Men de är välkomna hit", säger hon.

Men det finns saker man kan göra för att igelkotten ska trivas.

– Den vill ha löv. Den inreder sitt bo med mycket löv. De vill gärna ha lövhögar och buskar, säger Edina Várnagy, samtidigt som hon tipsar om att ha kvar grästuvor och trästubbar eftersom insekter som igelkottar äter trivs där.

– De vill ha lite stökigt men trivsamt, men med det sagt behöver det inte ligga en massa bråte.

Det finns dock en dödsfälla man bör undvika i trädgården – robotgräsklipparen.

– Om man ändå har behov av en robotgräsklippare så finns det en ganska enkel grej man kan göra, nämligen att låta bli att ha den igång från skymning till gryning, eftersom igelkottarna vanligtvis är aktiva nattetid.

undefined
Att bygga ett igelkottsbo kan vara en rolig aktivitet tillsammans med små barn, berättar Edina Várnagy. "I stort sett bygger en trälåda på ungefär 40x40 cm av obehandlat trä. Det är viktigt att det inte är tryckimpregnerat med en massa gifter. Sedan gör man en liten ingång och täcker över den", säger hon och visar att det finns beskrivningar på man kan går till.

Förutom att behålla löv och grenar i trädgården kan man likt Edina Várnagy göra en igelkottshög – eller ett igelkottsbo.

– Det kan vara roligt att göra tillsammans med barnen, säger hon och berättar att man ska bygga en stomme av obehandlat trä som man sedan täcker med löv och grenar.

Vad skulle det betyda om igelkotten försvann?

– De sitter på toppen på näringskedjan – vilket betyder att den äter andra djur. Så om igelkotten försvinner i toppen av kedjan kommer de andra djuren troligtvis öka i antal. Många av dessa äter växter – så vilka växter kommer att minska? 

– Jag tycker det är jätteviktigt att som människa ha ödmjukhet inför att vi inte känner till allt om beroendena mellan arterna. Vi kan aldrig förutspå helt vad som kommer att hända i fall vi lyfter ut en art ur kedjan. Man brukar jämföra det med att ta bort en skruv ur ett flygplan, det fungerar säkert fortfarande. Men om man plockar bort lite här och var så kommer det till slut att störta, säger Edina Várnagy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!