Njut av värmen men var försiktig med farliga vårsolen

Äntligen sol och värme, och överallt sitter människor och njuter av de sköna strålarna. Men, var försiktig varnar experterna, vårsolen ger energi men är extra farlig.

Ebba och Ulrika Fall njuter av vårsolen, med solskyddsfaktor 30 i ansiktet. "Man blir så lycklig av solen och vill ju bara vara ute nu. Men det gäller att sola säkert."

Ebba och Ulrika Fall njuter av vårsolen, med solskyddsfaktor 30 i ansiktet. "Man blir så lycklig av solen och vill ju bara vara ute nu. Men det gäller att sola säkert."

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2022-04-22 05:31

– Försiktighet, solskydd och kläder, eller rynkor, fläckar och kanske cancer? När din hud är vinterblek är risken att bränna sig och få hudskador av solen såklart störst. Njut, men ta det varligt.

I år är det 20 år sedan distriktssköterskan Britt-Marie Hellberg tillsammans med en kollega på hudkliniken på Mälarsjukhuset startade Eskilstuna Hudcentrum på Smedjegatan på deltid. De såg det stora behovet av att avlasta sjukvården och erbjuda behandling och borttagning av hudproblem såsom vårtor, talgvårtor, solfräknar, skinnflikar och kondylom.

undefined
Maria Jozic och Britt-Marie Hellberg på Hudcentrum rekommenderar solande med måtta, speciellt nu när vi är bleka och huden är helt oskyddad. "Ju högre solskyddsfaktor du väljer desto längre kan du vistas i solen. Utan bränner du dig ganska fort."

I dag har kollegan slutat men i stället har Britt-Marie hjälp av sin dotter Maria Jozic de dagar Hudcentrum håller öppet. Patienter skickas från såväl primär- som specialistvård och kommer på egen hand från både Östersund och Stockholm. Britt-Marie har med andra ord hunnit hjälpa väldigt många människor med väldigt många olika hudåkommor, och hon har sett hur mycket skada för mycket solande ger.

– Solskadad, rosa-röd och fnasig hud är väldigt vanligt. Och ser du en solskada på din hud har du många fler. Ytliga skador kan klaras med krämer och solskydd. En hudkräm med 70 procents fett kan till viss del reparera solskador, men ska förstås inte användas i solen. Och skadorna kommer tillbaka.

På Hudcentrum bedöms inte leverfläckar, och tumörer och misstänkt cancer skickas vidare till vården. Britt-Marie Hellberg ser hur fallen av hudcancer ökar kraftigt.

undefined
Britt-Marie Hellberg tar emot på Hudcentrum en-två dagar i veckan och övrig tid arbetar hon på Skiftinge vårdcentral året ut. Som pensionär kan hon ägna mer tid åt den egna verksamheten.

A och o, förklarar hon, är att inte steka sig i solen som ung. Att inte skaffa sig brännskador, och inte tillbringa för många timmar i solen. Med försiktiga solvanor redan från barndomen byggs ett bra pigment upp.

– På 60- och 70-talen visste vi inte bättre. Men vi skriver 2022, och vi är så upplysta om farorna med solen i dag. Ändå fortsätter folk åka till Thailand för att ligga platt i sanden och steka sig hela dagarna. Man blir rätt förfärad.

Långärmade kläder eller starkt solskydd i form av kräm är vad hon rekommenderar, både för vuxna och barn. Och keps, eller ännu hellre hatt med vida brätten. Örsnibbar och nackar tar mycket stryk av solen, inte minst hos barnen. Gärna heltäckande badkläder också för de yngsta. Och vi bör undvika den starkaste strålarna mellan klockan 11 och 15.

– Huden stärks av solen som skapar pigment, så självklart ska vi vara ute och njuta. Men 20-30 minuter solexponering om dagen, det är vad vi behöver. Att sitta med ansiktet vänt mot solen bör vi egentligen inte göra alls. Ansikte och bröst är de allra känsligaste områdena. Även om du inte drabbas av cancer åldras solstekt hud snabbare, den blir rynkig, fläckig och skör.

undefined
Hudcancer kan komma i många olika skepnader. Antalet fall ökar varje år i Sverige.

Vid ett bord intill Fristadstorget, i den gassande eftermiddagssolen, sitter Ebba och Ulrika Fall och njuter – just med ansiktena vända upp mot solen.

– Underbart, man blir lycklig och vill bara vara ute nu. Vi var i Orsa Grönklitt över påsken och det var samma härliga väder där, inklusive snö som förstärkte solstrålarna.

Ni är inte rädda för att bränna er, och för att få hudcancer?

Mamma Ulrika ler.

– Jag jobbar på apotek, och ser till så att alla i min familj alltid smörjer in ansikte och exponerade kroppsdelar med solskyddsfaktor 30, minst, när vi är ute i vårsolen. De känsliga och de yngsta får 50. Och så kör vi med solstift på läppar, kindknotor och näsor.

– Så är vi uppvuxna och det är jag tacksam över, konstaterar Ebba, med dottern Amelia i skuggande vagn intill.

Hudcancer

Varje år drabbas enligt Cancerfonden närmare 12 000 svenskar av en allvarlig form av hudcancer, huvudsakligen skivepitelcancer och malignt melanom, och antalet fall ökar. Skivepitelcancer är den formen som ökar allra mest.

Utöver det upptäcks varje år fler än 50 000 fall av basalcellscancer, eller basaliom. 

Hudcancersjukdomarna är nu bland de vanligaste cancerformerna i landet.

Mellan 80 och 85 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!