För två år sedan inleddes rivningen av de 28 villor och radhus i Folkesta som under mer än ett decennium stod i centrum för en infekterad tvist mellan kommunen och de boende. I dag finns bara enstaka hus kvar och de planer som kommunen haft på att utveckla marken till ett logistik- och industriområde ser nu ut att bli verklighet.
Sedan en tid tillbaka har det kommunala bolaget Eskilstuna Logistik och Etablering fört diskussioner med ett företag som vill bygga en stor anläggning i det tidigare bostadsområdet.
– Jag kan tyvärr inte säga vilket företag det rör sig om men de finns inte representerade med någon verksamhet i Eskilstuna hittills. Det rör sig om en seriös aktör som har planer på att utveckla området med logistikverksamhet, säger David Hofmann, vd på logistikbolaget som inte kan uppge om det handlar om ett svenskt eller utländskt företag.
För att etableringen ska bli av krävs en ny detaljplan, ett arbete som inletts och där ett förslag nu är ute på samråd. I underlaget framgår att det område som berörs är 21 hektar stort och ligger nära den befintliga kombiterminalen mellan Svealandsbanan och E20. Platsen beskrivs som strategisk viktig då det framtida transportbehovet inom järnvägssektorn förväntas öka kraftigt med stora godsmängder som ska kunna omlastas till vägtransporter till och från lokala företag.
I planförslaget anges att ett fåtal storskaliga byggnader kan uppföras på upp till 70 000 kvadratmeter mark. Då platsens läge ses som Eskilstunas yttre entré västerifrån måste speciella krav kunna ställas på utformningen av byggnaderna. Långa fasader, som kan vara upp till 500 meter, bör brytas upp med olika höjder, fasadmaterial och färgsättning. Den högsta höjden är satt till 22 meter men kan om det rör sig om höglager utsträckas till 40 meter.
Enligt tidsschemat ska den nya detaljplanen kunna antas redan under sommaren 2022 förutsatt att den inte överklagas.
– Att planen kan antas relativt snabbt är jätteviktigt för det aktuella företaget, säger David Hofmann.
Drygt sex hektar av området utgörs av jordbruksmark som ägs av kommunen och brukas av en privat arrendator. Frågan om att ta jordbruksmark i anspråk har varit omdiskuterad under senare tid. I det aktuella planförslaget anses markens kommande användning inom industri/logistik – som i förlängningen skapar nya arbetstillfällen – väga tyngre än att den bibehålls för jordbruksändamål.
En trädinventering som gjort visar att det finns 115 träd på den berörda marken varav fyra bedöms ha ett mycket stort bevarandevärde. Tre av dessa är askar, en starkt hotad art. Vidare finns fyra biotopskyddade trädallér som föreslås tas ner, men för att det ska ske krävs dispens i form av ett beslut från länsstyrelsen.
För kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) känns den kommande logistiksatsningen extra viktig mot bakgrund av den uppmärksammade och långvariga konflikten mellan kommunen och de boende som tvingades lämna sina hem.
– Under den långa processen kom människor i kläm, så är det. Samtidigt är den här platsen otroligt strategisk för Eskilstuna utveckling. Nu har vi en tung etablering på gång som kommer bidra med arbetstillfällen. Att så sker innebär inte någon upprättelse för de drabbade men däremot står det klart att de har gjort en fantastisk uppoffring för Eskilstuna.