I helgen arrangerar Eskilstunaortens Ryttarförenings en medelsvår nationell körtävling i Vilsta.
– Det är den näst högsta klassificeringen. Det är i stort sett bara SM som är svårare, säger tävlingsledaren Lena Algotsson.
Tävlingen började i fredags och pågår till på söndag. De flesta deltagare anlände redan i torsdags kväll.
Tävlingen har lockat många deltagare. Totalt deltar 36 ekipage. Arrangören hade nästan inte kunnat ta emot flera. Fredagens dressyr pågick från klockan nio på morgonen ända till klockan 17:20 på kvällen.
Deltagarna kommer bland annat från Sörmland, Västmanland, Stockholm och Gotland. På lördagen avgjordes tävlingsmomentet maraton i strålande solsken i Vilsta.
– Det är helt underbart. Det är kul att träffa vänner, säger Lena Algotsson.
Ekipagen består av en vagn som dras av antingen en eller två hästar. På vagnen sitter en kusk som kör. Bak på vagnen sitter en medhjälpare som kallas groom.
– När de kör jättefort måste de hålla ordning så att de inte tippar. För det är ganska stor kraft i en häst som drar framåt och så svänger du kanske skarpt i full fart, berättar domaren Marie Ågren.
Tävlingen har tre delmoment: dressyr, precision och maraton. Poängen från samtliga delmoment läggs samman. Den med minst straffpoäng vinner.
På fredagen avgjordes dressyren och på lördagen maraton. På söndagen står precision på programmet.
I dressyren kör man ett program och blir bedömd. Här gäller det för kusken att få hästen att göra precis som man vill. Momenten handlar bland annat om att trava, skritta, backa och stå till.
Michaela Holmberg från Eskilstunaortens Ryttarförening vann på fredagen dressyren i sin klass Lätt A.
– Man ska köra ett för-intränat program. Alla i min klass, Lätt-A, har kört samma program. Då bedöms bland annat hästens rörelser, jag som kusk, själva helhetsintrycket och vilka vägar jag väljer att ta. Om jag slarvar får jag sämre poäng. Noggrannhet, helt enkelt.
I delmomentet precision kör ekipagen mellan koner som det ligger en boll på. Det ska gå snabbt, annars får man tidsfel. Om en boll rivs ner får ekipaget straffpoäng.
– Säg att du har 15 centimeter på varje sida om ekipaget. Det är precision att köra igenom. Alla bollar ska helst ligga kvar och så ska man helst vara snabbast, säger Lena Algotsson.
I maraton kör ekipaget först en sträcka som i svår klass kan vara över en mil lång. Den lättaste klassen kör ungefär en halv mil. Här är utmaningen att klara av sträckan på en viss tid. Man får inte köra för snabbt och inte för långsamt.
Som avslutning gäller det att växla upp och köra riktigt snabbt. Med tvära svängar i hög fart tar sig ekipagen genom ett antal hinderbanor.
I maraton används en sportvagn som klarar av terrängen i skogen. I dressyr och precision används en finvagn. I dressyr och precision är kusken och groomen även uppklädda i gammaldags kläder. Männen brukar ha kostym och kvinnorna kavaj, kjol och hatt.
Tävlingarna föregås av veterinärbesiktning.
– Är det minsta lilla fel på hästarna får de inte köra. Det är för hästarnas skull, säger Lena Algotsson.
Eskilstunaortens Ryttarförening brukar arrangera körtävlingen varje sommar. Klubben arrangerar ytterligare två mindre tävlingar, en på våren och en på hösten.
Det kan vara ett stort företag att tävla i körning. När man åker på tävlingar måste man till exempel ha med sig två vagnar. Man har ofta med sig en extrahäst förutom de som normalt är spända framför vagnen.
Väl på plats får man promenera runt mycket för att memorera banorna. Redan i torsdags kväll öppnades banorna för de deltagare som ville memorera dem.
– Det är inget latmansjobb att bara åka hit och snurra runt i de här hindren en liten stund, konstaterar Lena Algotsson.