Här gör polisen extra hastighetskontroller

Den som passerar en skola har fler anledningar än vanligt att lätta på gaspedalen den här veckan, när polisen har extra trafikkontroller. "Många tycker att det är skämmigare att åka dit på en 30-sträcka än på en 90-sträcka", säger trafikpolisen Anneli Ruuska.

Den här veckan fokuserar polisen på kontroller i tättbebyggt område och särskilt utanför skolor. Bilden togs vid ett tidigare tillfälle, då polisen kontrollerade hastigheten vid Kjula skola.

Den här veckan fokuserar polisen på kontroller i tättbebyggt område och särskilt utanför skolor. Bilden togs vid ett tidigare tillfälle, då polisen kontrollerade hastigheten vid Kjula skola.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2023-03-09 12:06

Flera gånger om året har polisen särskilda trafikveckor då de fokuserar extra mycket på hastighetskontroller. Främst är det trafikpolisen som genomför kontrollerna, men även ingripandeverksamheten rycker in i mån av tid.

Just den här veckan ligger fokus på hastigheter i tättbebyggt område. Alltså sträckor med högsta hastighetsgräns 50 kilometer i timmen. I Eskilstuna har man valt att ytterligare snäva in fokusområdet.

– Vi tittar extra på sträckor utanför skolor och förskolor. Det är där vi får mest klagomål på att det går för fort, säger trafikpolis Anneli Ruuska.

undefined
Anneli Ruuska är en av de trafikpoliser som den här veckan har extra koll på hastigheten på Eskilstunas gator.

I början av veckan har polisen bland annat kontrollerat hastigheten vid skolor och förskolor i Lundby, Göksten, Ärsta och Vallby. Något som glatt skolbarnen.

– Barnen tycker att det är så kul att prata med oss. De har tusen miljoner frågor, det är jätteroligt, säger Anneli Ruuska.

Fortkörare som stoppas i tätbebyggt område riskerar böter på mellan 2 000 och 4 000 kronor, beroende på hur mycket för fort de kört. Kör man minst 51 kilometer i timmen på en 30-sträcka blir man också av med körkortet.

– Generellt sett går det för fort överallt. Men det går lite långsammare nu när väglaget är sämre, med snö och is.

Majoriteten av bilister som stoppas hanterar det bra, tycker Anneli Ruuska, även om enstaka kan bli sura eller arga. Den gemensamma nämnaren är skammen.

– De flesta tycker att det är skämmigare att åka dit på en 30-sträcka än en 90-sträcka.

undefined
Trafikpolis Anneli Ruuska säger att många tycker att det är pinsamt att åka fast på en 30-sträcka.

I vissa delar av landet sker kontrollerna dolt, i civila bilar. Men inte i Eskilstuna.

– Vi behöver inte gömma oss, vi får fast en massa människor ändå. Så vi spelar med öppna kort, säger Anneli Ruuska.

Det händer ofta att bilister blinkar med helljusen för att varna varandra för trafikkontrollerna. Tidigare tillfällen har polisen tröttnat på blinkandet och bötfällt bilisterna. Anneli Ruuska utesluter inte att det kommer att ske den här veckan också.

– Blinkandet bidrar ju till att få ner hastigheten, men det är ögontjäneri. Och det leder till att vi inte får fast de som vi verkligen vill stoppa, som rattfyllerister.

Resten av veckan kommer polisen att beta av så många gator utanför skolor som de hinner. 

– Jag hoppas att folk skärper till sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!