Pastahuset Parmasoni firar 25 år i år, men det bli sista gången de firar för nu stänger de verksamheten.
– Pastahuset Parmasoni öppnade 1999 och jag tog över 2012, så jag har haft restaurangen halva tiden kan man säga, berättar Malek Dowm.
Han förklarar att när han tog över restaurangen var det full fart i stan.
– Men sen började kommunen med en massa byggen och omgörningar i centrum. Det blev allt svårare att ta sig fram och Eskilstuna centrum blev allt sämre och tappade både butiker och folk. Det är mycket svårt för kunder att ta sig till stan, det vet alla.
Malek Dowm stannar inte där, det finns ännu en stor anledning till att centrum utarmats.
– Det blir hela tiden förre parkeringsplatser, de fanns överallt här omkring när vi öppnade.
Han berättar att han trots alla problem ändå hade bra ruljans på restaurangen, fram till 2020.
– Ja då kom ju coronan, det tog väldigt hårt. Och inte bara för mig, de allra flesta fick det tufft. Det gick inte att driva restaurang längre, man kunde bara sitta ett par personer per bord under en tid, folk slutade att äta ute.
Under drygt ett års tid var det väldigt mörkt innan han återigen kunde se ljuset.
– Folk började att komma tillbaka hit, det kändes som att det skulle bli bättre. Men så kom inflationen och allt blev svindyrt, alla inköp nästan dubblades.
Dowm konstaterar att det är svårt att följa prisuppgången, att man kan inte höja priset för lunchen hur mycket som helst.
– Folk har inte råd att äta ute då. Vi är enbart en lunchrestaurang, förr åt folk mer ute men nu tar man med sig matlåda till jobbet. Det har vi märkt av, och ordentligt.
Stängningen har inget att göra med uppskjutna skatteskulder som Skatteverket nu börjat kräva in från företagare som sköt upp den under pandemin?
– Vi klarade oss och hade ekonomi för att inte behöva skjuta upp skatten. Jag vill inte skjuta fram problem, det är sån jag är. Jag tänkte helt rätt då. Jag undrar hur andra tänkte som sköt upp skatten som nu måste betalas in.
Han tror att många hoppades på att staten skulle släppa skatteskulderna.
– Man trodde nog att staten skulle vara snäll och ta bort skatteskulden, men nej. Det blir kris för väldigt många företagare nu. Men det påverkar inte oss och har inget att göra med att vi stänger.
Dowm menar att man numer bara byter pengar med varandra.
– Det går inte längre, det har blivit en ond cirkel. Man byter bara pengar med varandra och det finns ingen vinst i det hela.
Pastahuset Parmasoni har alltid haft pasta- och salladsbuffé.
– När vi öppnade kostade buffén 35 kronor att äta här. I dag tar vi 99 kronor. Vi skulle behöva höja priserna ännu mer för att det ska löna sig, men höjer vi har inte folk råd att betala. Att ta 125 kronor för en lunch tycker även jag är för mycket.
Han har fått höra att "pasta är väl inte så dyrt".
– Pasta har varit väldigt billigt att köpa, men priserna har stigit väldigt mycket även här. De har nästan dubblats, det tror jag att folk märker i mataffärerna också.
När restaurangen gick som bäst var det sex anställda, nu är det två.
– Restauranger har det tufft, och det gäller nästan alla. Allting har blivit så dyrt och jag känner faktiskt att det ska bli skönt att lämna restaurangbranschen.
Nu stänger han restaurangen, men behåller lokalen för att satsa på något annat där.
– Jag gör om till något helt nytt. Vi har varor som vi väntar på till vår nya satsning, på måndag stänger vi restaurangen för gott.