I vecken har Eskilstuna Energi och miljö, EEM, precis landsatt ett test för att samla in glas hemma direkt hos villaägare.
– Senast år 2027 ska villaägarna kunna sortera ut glas hemma. Men vi har som mål att införa det redan under 2024, att största delen i Eskilstuna i alla fall får insamling av glas då, säger Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.
Han berättar att de just nu gör en förstudie för att testa nya ställen för insamling.
– Vi har lite tänkbara lösningar på det. Vi har ett testområde i Glömsta i Eskilstuna, det är en förening vi har bra kontakt med där som varit med och testat tidigare. Bland annat när vi provade papperspåsar för matavfall.
Björn Larsson är en av de boende i Glömsta som får vara med i det unika testet med insamling av glas.
– Vi fick tunnan i måndags eller tisdags och ska ha den i ett år, säger han.
Han är väldigt positiv till detta då han nästan bara ser fördelar med att kunna sortera glas hemma.
– Det är jättebra, annars samlar man på sig en massa som blir stående och tar plats. Och sen måste man ta med allt till en miljöstation. Nu har man det precis utanför dörren, jättesmidigt.
Den enda nackdelen han kan se just nu är att det blir många tunnor på tomten.
– Jag har en grön för färgsortering och en brun för grenar och sånt, nu har jag även en grå. Men det är inget jobbigt egentligen, jag ställer de bakom förrådet på sommaren.
Björn Larsson berättar att hushållen ska ringa till EEM när glaskärlet börjar bli fullt, för att få hämtning.
– Våra andra kärl har vi hämtning av var fjortonde dag, men det här nya kärlet tar nog en bra tid att fylla upp. Det jag undrar mest över är hur de ska kunna tömma kärlet. Vi sorterar färgat och ofärgat var för sig, ska de låsa ena locket eller har de någon specialbil?
Göran Holmström är utredare för projektet hos ESEM och han har svar på den frågan:
– Nu under testet måste vi låsa fast det ena locket när vi tömmer den ena sidan och sen byta när vi tömmer den andra. I full drift sen blir det en bil med specialfack där båda sidorna töms samtidigt och sorteras var för sig.
I Eskilstuna finns det 20 000 hushåll som ska få ett grått kärl under 2024.
– Grovt räknat har vi 17 000 året runt-villor och 3 000 fritidsboenden som ska få glaskärl, den exakta siffran är 19 947.
Syftet med testet är främst att se hur fort hushållen fyller upp glaskärlen.