Få öppnar uteserveringarna tidigare: "För kort varsel"

Att restaurangerna i Eskilstuna skulle kunna öppna uteserveringarna före den 1 april var ett välkommet besked, men kom för sent. Flera av krogarna har en avancerad konstruktion för uteserveringen som inte kan sättas upp utan hjälp av företag som varit inbokade sedan länge.

Annica Åkerblad och Chian Alkoyun tycker att beskedet om att få öppna uteserveringar tidigare kom lite väl sent.

Annica Åkerblad och Chian Alkoyun tycker att beskedet om att få öppna uteserveringar tidigare kom lite väl sent.

Foto: Joakim Serrander / Privat

Eskilstuna2021-03-18 17:03

I februari presenterade den politiska majoriteten ett åtgärdspaket där delar av paketet var riktat till restaurangbranschen som slipper betala avgift för markupplåtelse för uteserveringar under 2021. Även den tillsyn som görs enligt alkohollagen blir avgiftsfri under året. Senare fattades också beslutet om att kommunen kan bevilja krogarna tillstånd att öppna sina uteserveringar redan i mars i stället för den 1 april.

– Det är jättebra att de kommer med hjälp men beskedet om att kunna öppna uteserveringen kom lite väl sent. Vi måste planera i förväg med byggandet. Vi öppnar våra uteserveringar onsdagen den 31 mars, säger Chian Alkoyun som driver restaurangerna O´learys och Royal Oak på Nybrogatan.

Chian Alkoyun anser att jargongen från kommunen och politikerna har blivit mer positiv och märker att de vill hjälpa till.

– Men det viktigaste för vår del är att kunna ha öppet längre på kvällarna, säger han.

Annica Åkerblad, hotelldirektör på Elite Stadshotellet i Eskilstuna med restaurangen Bishops Arms, befinner sig i samma situation som sina grannar på kroggatan.

– Det hade varit toppen att kunna öppna två veckor tidigare. Uteserveringen till Bishops Arms består av en ganska komplicerad konstruktion och det företag som ska montera det hade vi bokat tidigare och de kunde inte komma med så kort varsel. Vi öppnar som planerat den 1 april, berättar hon.

Annica Åkerblad ser ändå det positiva med uteservering igen.

– Vi har lärt oss umgås ute nu under pandemin och jag tror att det här blir en bra hjälp för branschen. Fast den största hjälpen vore ju självklart om vi fick ha öppet längre på kvällarna, avslutar hon.

En restaurang som dock slagit upp sin uteservering är Pitchers på Kriebsensgatan.

– Vi har en enkel konstruktion med en träaltan och väggfasta markiser. Vi började bygga den i tisdags och hade våra första kunder på uteserveringen i onsdags, säger delägaren Johan Bergquist.

Tony Mansour, delägare i restaurang Mocca Deli på Nybrogatan har en inglasad uteservering som är öppen året runt och tror inte att skillnaden bli så stor när samma restriktioner gäller ute som inne.

– All hjälp vi kan få vad gäller kostnader underlättar, till exempel att vi slipper avgiften för markupplåtelse, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!