– Det är svårt att få ungdomar att nappa på de här jobben. Det finns en uppfattning om att de här jobben enbart är provisionsbaserade. Men det finns ju många olika företag som har många olika betalningsmodeller, säger Benny Berglöw, ansvarig för ungdomsfrågorna på arbetsförmedlingen i Eskilstuna.
I januari uppgick den totala ungdomsarbetslösheten i Sörmland till 22 procent. Sedan januari har det utannonserats 38 platser som telefonförsäljare i Eskilstuna.
– Om de annonserar hos oss är det väldigt få personer som söker jobben. Vi har ett konkret matchningsproblem, säger Benny Berglöw och fortsätter:
– Det är kart att det är frustrerande när man ser att det finns lediga jobb som många skulle kunna ta.
Arbetsförmedlingen i Eskilstuna bjuder in företag som arbetar med telefonförsäljning och låter dem informera arbetssökande om sin verksamhet.
– De informerar de arbetssökande om de villkor som gäller så att de får en riktig uppfattning om villkoren, säger Benny Berglöw.
Enligt branschorganisationen Kontakta arbetar upp emot 200 000 personer med telefonförsäljning och kundservice i svenska bolag. Cirka 15 procent av dem sysslar med telefonförsäljning. Branschen växer med cirka två-tre procent per år.
– Våra medlemmar på telefonsäljdelen behöver rekrytera någonstans ett par tre tusen det här året, säger Tina Wahlroth, vd för Kontakta.
Enligt Tina Wahlroth har alla medlemsföretag i Kontakta antingen kollektivavtal eller försäkringslösningar för sin personal som motsvarar villkoren i kollektivavtalet. Den lägsta nivån för fast grundlön är cirka 17 000 kronor.
Företaget VIQ, som för närvarande söker flera telefonförsäljare i Eskilstuna, har märkt av att det är svårt att få tag på personal.
– Det är definitivt svårt, men spontant skulle jag säga att det beror mer på oss själva än på yttre faktorer. Vi försöker hela tiden göra rimliga bedömningar beträffande hur lång tid det tar, samt hur svårt det är att hitta och utbilda den personal som krävs för att vi ska kunna utföra våra uppdrag, skriver företagets vd Johan Stigels i ett mejl till tidningen.
VIQ är enligt Johan Stigels inte med i branschorganisationen Kontakta.
– Kontakta har gjort mängder av bra insatser som har stärkt vår bransch. Det finns dock vissa frågor där vi för närvarande inte samtycker. Eftersom att vi är ett relativt nystartat företag så har vi tillsvidare valt att lägga större delen av vårt fokus på att utveckla vår egen verksamhet.
Lönen på VIQ varierar enligt Johan Stigels beroende på vilken tjänst och vilket uppdrag man har.
– Vissa har fast lön, andra har rörlig, men de absolut flesta har en modell som innehåller båda delarna.
Ett annat företag i Eskilstuna som sysslar med telefonförsäljning är RTM.
– Vi har en tydlig löne- och karriärtrappa där alla har en fast grundlön och provision där båda delar kan öka efter prestation, kunskap och anställningstid, skriver RTM:s vd Rickard Åsbäcken i ett mejl till tidningen.
Förra året hade RTM tillsammans med branschorganisationen Kontakta, där företaget är medlem, en träff med arbetsförmedlingen i Eskilstuna. Enligt Rickard Åsbäcken fungerar samarbetet med arbetsförmedlingen bra.
– Men alla som jobbar med rekrytering till vår bransch stöter ibland på förutfattade meningar om säljyrket som ofta inte stämmer.