Arbetstagarrepresentanter från fackförbunden har, så vitt Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Sveriges lärare i Eskilstuna vet, alltid haft närvarorätt och rätt att yttra sig under skolnämndernas sammanträden där politikerna tar beslut som rör skola och förskola. I veckan har samtliga skolnämnder i Eskilstuna, det vill säga förskolenämnden, grundskolenämnden och gymnasienämnden, sammanträden. Men den här gången har personalrepresentanter portats. De som ändå dykt upp har inte släppts in.
– Vi undrar förstås vem som har beslutat detta och varför. Det svar vi fått hittills är att det inte är några av frågorna som tas upp som berör oss. Vi håller inte med om detta eftersom alla frågor på något vis berör arbetstagare och arbetsgivare. Till exempel finns kommunens jämställdhetsplan med som ett ärende och den berör verkligen anställda inom skolan, säger Cecilia Rahbek Nöhr.
– Det här gör oss väldigt fundersamma och upprörda.
Personalföreträdare utses inom de arbetstagarorganisationer som kommunen har kollektivavtal med. Som personalrepresentant företräder man all personal och inte bara medlemmarna i det egna facket. Man deltar inte i några beslut.
– När det handlar om exempelvis individärenden eller annat där vi inte ska vara med lämnar vi rummet. Det är inte konstigare än så. Det har aldrig varit några problem, säger Rahbek Nöhr.
I kommunallagens kapitel 7, paragraf 13, står det bland annat att "personalföreträdarna har rätt att närvara vid en nämnds behandling av ärenden som rör förhållandet mellan kommunen eller regionen som arbetsgivare och dess anställda".
Det är denna formulering som barn- och utbildningsförvaltningen och berörda nämnder nu hänvisar till. De menar att det bryter mot kommunallagen att ha personalrepresentanter närvarande vid samtliga nämndsammanträden, alltså även vid beslut som enligt förvaltningen inte direkt rör förhållandet mellan arbetsgivare och anställda.
– Det är det vi har fått till oss och det vi måste förhålla oss till nu, säger Nina Tuncer, (S), ordförande för förskolenämnden.
Enligt Mikael Edlund (S), grundskolenämndens ordförande, handlar det även om en anpassning till hur övriga nämnder gör.
– Det är bara nämnderna inom barn- och utbildningsförvaltningen som haft personalrepresentanter med. Har vi gjort fel ska det rättas till. Vi måste följa kommunallagen.
Normalläget kommer hädanefter bli att personalföreträdare inte får närvara vid mötena men att det görs bedömningar från fall till fall.
Men är det inte bra om även arbetstagarsidan får komma till tals inför politiska beslut?
– Det får de genom våra samverkansforum. Synpunkter från personalrepresentanter som kommer fram där ska redovisas för nämnden inför beslut, säger Mikael Edlund.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, menar att det inte finns några tvivel om att personalrepresentanter har rätt att närvara vid möten, men att kommunallagens formulering kring ärenden som rör "arbetsgivare och dess anställda" inte är glasklar.
– Där är det öppet för tolkningar och det finns inte så mycket praxis. Där beror det på hur vid tolkning man gör, säger han.
De fackliga är nu oroade över att politikerna som ska ta besluten inte får hela bilden, utan endast arbetsgivarsidans. De hoppas få frågan prövad i förvaltningsrätten.
– Det är viktigt att de som ska fatta besluten även får möjlighet att lyssna på personalföreträdare, säger Cecilia Rahbek Nöhr.