Facken stängs ute från nämndmöten

Personalrepresentanter har alltid fått närvara när Eskilstuna kommuns skolnämnder har sammanträden. Fram tills nu. "Vi har aldrig blivit behandlade så här tidigare", säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Sveriges lärare i Eskilstuna.

Fackens personalföreträdare blev inte insläppta på veckans sammanträden i Eskilstunas skolnämnder. Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Sveriges lärare i Eskilstuna, menar att kommunen bryter mot kommunallagen genom att utesluta personalrepresentanter från mötena, medan kommunen tycker att det bryter mot lagen att släppa in dem.

Fackens personalföreträdare blev inte insläppta på veckans sammanträden i Eskilstunas skolnämnder. Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Sveriges lärare i Eskilstuna, menar att kommunen bryter mot kommunallagen genom att utesluta personalrepresentanter från mötena, medan kommunen tycker att det bryter mot lagen att släppa in dem.

Foto: Henrik Holmberg, Joakim Serrander

Eskilstuna2024-08-28 17:49

Nyheten i korthet

  • Personalrepresentanter har nekats tillträde till skolnämndmöten i Eskilstuna kommun, något som ordförande för Sveriges lärare i Eskilstuna, Cecilia Rahbek Nöhr, beskriver som ovanligt.
  • Kommunens förklaring är att de aktuella frågorna inte direkt berör förhållandet mellan arbetsgivare och anställda, vilket är det enda tillfälle då personalrepresentanter har rätt att närvara enligt kommunallagen.
  • Fackliga representanter är oroade över att beslutsfattare bara kommer att få arbetsgivarsidans perspektiv och hoppas få frågan prövad i förvaltningsrätten.

Arbetstagarrepresentanter från fackförbunden har, så vitt Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Sveriges lärare i Eskilstuna vet, alltid haft närvarorätt och rätt att yttra sig under skolnämndernas sammanträden där politikerna tar beslut som rör skola och förskola. I veckan har samtliga skolnämnder i Eskilstuna, det vill säga förskolenämnden, grundskolenämnden och gymnasienämnden, sammanträden. Men den här gången har personalrepresentanter portats. De som ändå dykt upp har inte släppts in.

– Vi undrar förstås vem som har beslutat detta och varför. Det svar vi fått hittills är att det inte är några av frågorna som tas upp som berör oss. Vi håller inte med om detta eftersom alla frågor på något vis berör arbetstagare och arbetsgivare. Till exempel finns kommunens jämställdhetsplan med som ett ärende och den berör verkligen anställda inom skolan, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

– Det här gör oss väldigt fundersamma och upprörda.

undefined
Cecilia Rahbek Nöhr är ordförande för Sveriges lärare i Esklstuna. Enligt henne har informationen om att personalrepresentanter inte längre får närvara vid skolnämndernas möten inte varit särskilt tydlig. "Vi fick veta i måndags att det inte fanns några ärenden på nämnderna som rör oss och därför skulle vi inte få vara med", säger hon.

Personalföreträdare utses inom de arbetstagarorganisationer som kommunen har kollektivavtal med. Som personalrepresentant företräder man all personal och inte bara medlemmarna i det egna facket. Man deltar inte i några beslut.

– När det handlar om exempelvis individärenden eller annat där vi inte ska vara med lämnar vi rummet. Det är inte konstigare än så. Det har aldrig varit några problem, säger Rahbek Nöhr.

I kommunallagens kapitel 7, paragraf 13, står det bland annat att "personalföreträdarna har rätt att närvara vid en nämnds behandling av ärenden som rör förhållandet mellan kommunen eller regionen som arbetsgivare och dess anställda". 

Det är denna formulering som barn- och utbildningsförvaltningen och berörda nämnder nu hänvisar till. De menar att det bryter mot kommunallagen att ha personalrepresentanter närvarande vid samtliga nämndsammanträden, alltså även vid beslut som enligt förvaltningen inte direkt rör förhållandet mellan arbetsgivare och anställda.

– Det är det vi har fått till oss och det vi måste förhålla oss till nu, säger Nina Tuncer, (S), ordförande för förskolenämnden.

undefined
Nina Tuncer (S), förskolenämndens ordförande i Eskilstuna, här vid invigningen av nya Slottsbackens förskola i Eskilstuna.

Enligt Mikael Edlund (S), grundskolenämndens ordförande, handlar det även om en anpassning till hur övriga nämnder gör.

– Det är bara nämnderna inom barn- och utbildningsförvaltningen som haft personalrepresentanter med. Har vi gjort fel ska det rättas till. Vi måste följa kommunallagen.

undefined
Mikael Edlund (S), är ordförande för grundskolenämnden i Eskilstuna.

Normalläget kommer hädanefter bli att personalföreträdare inte får närvara vid mötena men att det görs bedömningar från fall till fall.

Men är det inte bra om även arbetstagarsidan får komma till tals inför politiska beslut?

– Det får de genom våra samverkansforum. Synpunkter från personalrepresentanter som kommer fram där ska redovisas för nämnden inför beslut, säger Mikael Edlund.

undefined
Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, menar att det inte finns några tvivel om att personalrepresentanter har rätt att närvara vid möten, men att kommunallagens formulering kring ärenden som rör "arbetsgivare och dess anställda" inte är glasklar.

– Där är det öppet för tolkningar och det finns inte så mycket praxis. Där beror det på hur vid tolkning man gör, säger han.

De fackliga är nu oroade över att politikerna som ska ta besluten inte får hela bilden, utan endast arbetsgivarsidans. De hoppas få frågan prövad i förvaltningsrätten.

– Det är viktigt att de som ska fatta besluten även får möjlighet att lyssna på personalföreträdare, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

undefined
Här i Värjan hålls flera av kommunens nämndsammanträden.
Kommunallagen

Personalnärvaro i kommunala nämnder regleras i kommunallagens sjunde kapitel.

I Eskilstuna kommuns reglemente för Eskilstuna kommuns nämnder står det: "Företrädare för kommunens anställda (personalföreträdare) får närvara vid nämndens sammanträden i den omfattning som anges i kommunallagens 7 kap. §§ 10–19. Personalföreträdarna har rätt att delta i överläggningarna men inte i besluten."

Ur kommunallagen:

7 kapitlet. Anställda

10 § Företrädare för de anställda (personalföreträdare) utses särskilt för varje nämnd bland de anställda, i första hand bland dem som är anställda inom nämndens verksamhetsområde.

Högst tre personalföreträdare och en ersättare för var och en av dem får finnas för varje nämnd.

11 § Personalföreträdarna utses av den eller de lokala arbetstagarorganisationer som kommunen eller regionen har kollektivavtal med. Lag (2019:835).

12 § Personalföreträdare får, i den omfattning som anges i 13-16 §§, närvara vid sammanträden med andra nämnder än styrelsen.

Närvarorätt saknas dock vid revisorernas sammanträden, i patientnämnder, valnämnder och överförmyndarnämnder.

13 § Personalföreträdarna har rätt att närvara vid en nämnds behandling av ärenden som rör förhållandet mellan kommunen eller regionen som arbetsgivare och dess anställda. Nämnden får i enskilda fall besluta att personalföreträdarna får närvara även vid behandlingen av andra ärenden.
Lag (2019:835).

14 § Personalföreträdarna har inte rätt att närvara vid handläggning av
1. ärenden som avser myndighetsutövning mot någon enskild, såvida inte ärendet rör en obestämd krets av enskilda,
2. förhandlingar med en arbetstagarorganisation,
3. uppsägningar av kollektivavtal,
4. arbetskonflikter,
5. rättstvister mellan kommunen eller regionen och en arbetstagarorganisation, eller
6. ärenden som avser beställning eller upphandling av varor och tjänster. Lag (2019:835).

15 § Personalföreträdarna har rätt att delta i nämndens överläggningar men inte i besluten.

16 § Med iakttagande av bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) är en nämnd skyldig att lämna personalföreträdarna de upplysningar som behövs för deras verksamhet.

17 § I fråga om jäv för personalföreträdare i nämnden ska bestämmelserna i 6 kap. 28-32 §§ tillämpas.

Personalföreträdaren ska dock inte anses jävig enligt 6 kap. 28 § 4 enbart på grund av att han eller hon
1. är förtroendeman eller funktionär hos en arbetstagarorganisation som har intressen att bevaka i ärendet, eller
2. har företrätt organisationen som förtroendeman eller funktionär i en sådan förhandling i ärendet som har ägt rum enligt lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet.
Lag (2023:642).

18 § Personalföreträdarna ska kallas till sammanträden på samma sätt som gäller för ledamöterna i nämnden. Ersättarna ska endast kallas när de ska tjänstgöra som personalföreträdare.

19 § Beslut som fattas vid ett sammanträde som personalföreträdarna har tillträde till blir inte ogiltiga på grund av att personalföreträdarna eller någon av dem inte har kallats till sammanträdet.

Källa: Eskilstuna kommun och kommunallagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!