Fackliga företrädare kallades "bitterfittor"

En arbetsledare på Eskilstuna Kommunfastigheter AB anklagas för att ha diskriminerat och kränkt fackliga representanter från Kommunal.

Eskilstuna2014-06-23 06:00

Den 6 februari var två representanter från en klubb inom Kommunals Eskilstunasektion på arbetsplatsbesök. Besöket hölls på en avdelning inom Kommunfastigheter. De fackliga företrädarna kallade samman medlemmarna och uppmanade samtidigt "ickemedlemmarna" att lämna rummet.

– Arbetsledaren, som inte är medlem, blev irriterad och gick, berättar en av klubbrepresentanterna.

I efterhand fick de två fackliga företrädarna, båda kvinnor, veta att arbetsledaren efter besöket uttalat sig nedsättande om Kommunals representanter.

– Han hade kallat mig och min kollega för bitterfittor. Jag blev väldigt arg. Vi agerar inte i egenskap av personer utan som fackliga företrädare. Jag ringde vår ombudsman och berättade att jag såg det som en tydlig kränkning. Det är inte okej att uttala sig på det sättet, vare sig mot oss som kvinnor eller mot vår organisation, säger en av kvinnorna.

Ombudsmannen uppmanade kvinnorna att polisanmäla kränkningen, vilket och gjordes. Inom rättsmaskineriet ansågs det dock inte allvarligt nog, och fallet lades ner. För Kommunal hade striden dock bara börjat. Inom facket ansåg man att det rörde sig om "diskriminering och kränkning på grund av könstillhärighet samt föreningsrättskränkning".

Kommunals ombudsman skickade in en förhandlingsframställan, men den lokala förhandlingen slutade i oenighet. Ärendet lyftes därför till central nivå och den 13 juni avslutades de centrala förhandlingarna i enighet.

Ur protokollet: "Eskilstuna Kommunfastigheter AB anser inte att det går att styrka att diskriminering förekommit men ser allvarligt på situationen om så är fallet."

Av protokollet framgår även att företaget börjat arbeta förebyggande i arbetslaget med förhållningssätt till varandra och företagets värderingar. En åtgärdsplan ska också upprättas och redovisas för Kommunal. Kommunals lokala företrädare kommer även att erbjudas en ursäkt från företaget och det kommunala bolaget förbinder sig att betala ut en ersättning om 5 000 kronor vardera till kvinnorna.

De fackliga representanterna betonar att förhållandet mellan arbetsgivaren och facket vanligtvis är gott.

– Och vi är nöjda med utfallet och ser fram mot ursäkten.

Eva Wing HR-partner på Kommunfastigheter:

– Precis som det står i protokollet kan vi inte styrka att det har hänt, men är det så, så är det väldigt allvarligt, säger hon.

Enligt Eva Wing föranleder inte det inträffade att arbetsledaren får någon varning.

– Vi har naturligtvis påtalat för personen att om det här har hänt så är det inte okej. Det går inte i linje med Kommunfastigheters värderingar eller hur man som representant för bolaget, oavsett var i organisationen man befinner sig, uttrycker sig.

Kommunfastigheter anser det inte klarlagt att några övertramp har skett, samtidigt anser man att det är rimligt att be om ursäkt och ersätta de fackliga ekonomiskt.

Hur går det ihop?

– De upplever ju att det har hänt och ersättningen och ursäkten är ett sätt att lösa tvisten. Om ärendet avslutats i oenighet hade de kunna välja att driva det vidare till Arbetsdomstolen.

Har du förståelse för att de fackliga representanterna valde att ta striden?

– Den frågan är svår att besvara.

De hävdar att de kallats bitterfittor, ska man behöva tåla det?

– Nej, det ska man absolut inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om