Fackombud omplaceras efter infekterad konflikt på skola

Skyddsombudet på en skola i Eskilstuna tog ställning för två kvinnor när de anklagade en kollega för sexuella trakasserier. Nu vill kommunen omplacera honom. "De har kränkt min föreningsfrihet", säger mannen.

"Det är en arbetsmiljöåtgärd, vi behöver göra så här för att kunna starta på nytt", säger Moa Skoglöf, HR-chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

"Det är en arbetsmiljöåtgärd, vi behöver göra så här för att kunna starta på nytt", säger Moa Skoglöf, HR-chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Foto: Gorm Kallestad/privat

Eskilstuna2021-09-21 21:24

Omplaceringen är kulmen på en infekterad konflikt mellan personal på en kommunal skola i Eskilstuna. När två kvinnor anklagade en manlig kollega för flera fall av ofredanden och sexuella trakasserier tog ett fackligt skyddsombud ställning för kvinnorna. Nu har den anklagade mannen, kvinnorna, men även skyddsombudet, omplacerats till andra skolor.

Skyddsombudet har tagit mycket illa vid sig och vägrar att acceptera omplaceringen, som skedde utan föregående förhandling.

– Efter sommaren blev jag avstängd i en vecka och sedan fick jag veta att jag skulle omplaceras med omedelbar verkan. Det innebär att kommunen har brutit mot kollektivavtalet och kränkt min föreningsfrihet och min roll som fackligt förtroendevald, säger mannen.

Enligt Moa Skoglöf, HR-chef på barn- och utbildningsförvaltningen, har skyddsombudets inblandning förvärrat konflikten på skolan. Hon är samtidigt tydlig med att omplaceringen inte ska ses som någon form av bestraffning.

– Det är en arbetsmiljöåtgärd, vi behöver göra så här för att kunna starta på nytt. Vi gör bedömningen att samtliga inblandade har bidragit till den här infekterade situationen, säger hon.

undefined
Enligt Moa Skoglöf, HR-chef på barn- och utbildningsförvaltningen, har skyddsombudets inblandning förvärrat konflikten på skolan.

Beslutet föregicks av en extern utredning som kommunen beställt för att gå till botten med anklagelserna om sexuella trakasserier, där utredarna riktar kritik mot skyddsombudet. De menar att han brustit i opartiskhet och betett sig olämpligt när han engagerat sig för kvinnornas sak och ställt frågor till andra kollegor om den anklagade mannen.

"Det torde kunna utvecklas en skadlig kultur på arbetsplatsen om enskilda personer efterfrågar uppgifter om andra kollegor som i sig kan betraktas som en form av egen utredningsverksamhet", skriver utredarna.

HR-chefen Moa Skoglöf:

– Det är klart att man ska kunna ställa upp för en kollega som mår dåligt. Men det kan också bli problematiskt om man ägnar sin arbetstid åt att reda i det här istället. Han har ägnat mycket tid åt det här på ett sätt som man inte har mandat att göra, säger hon.

undefined
Dan Holke, före detta vd på LO-TCO Rättsskydd och expert på arbetsrätt, säger att finns flera regler som hindrar en arbetsgivare från att omplacera fackliga representanter.

Skyddsombudet menar att han bara engagerat sig i egenskap av facklig representant. Han vänder sig mot beskrivningen av att det fackliga uppdraget måste ske objektivt och förnekar han att han skulle ha bedrivit något som liknar en egen utredningsverksamhet.

– Jag har varit en stödperson åt de här kvinnorna och företrätt en av dem som är facklig medlem. Jag har heller inget krav på mig om att vara objektiv och inte ta ställning i en sådan här konflikt, säger han.

Dan Holke, före detta vd på LO-TCO Rättsskydd och expert på arbetsrätt, säger att finns en rad regler som hindrar en arbetsgivare från att omplacera fackliga representanter.

– Både skyddsombud och fackliga förtroendemän har ett skydd mot att arbetsgivaren hindrar dem i sitt arbete. Skyddsombud skyddas av arbetsmiljölagen och den facklige förtroendemannen av förtroendemannalagen, säger han och fortsätter:

– Även kollektivavtalet skyddar mot godtyckliga omplaceringar. Enligt det kommunala kollektivavtalet krävs vägande skäl för att stadigvarande förflytta en arbetstagare. Dessutom måste arbetsgivaren förhandla med facket innan man omplacerar.

Fackförbundet Kommunal har valt att bestrida omplaceringen och inledde på måndagen förhandlingar med Eskilstuna kommun.

– Jag vill bara få tillbaka mitt jobb så att vi kan gå vidare, säger skyddsombudet.

Så säger lagen

Förtroendemannalagen 

3 §  En arbetsgivare får inte hindra en facklig förtroendeman att fullgöra sitt uppdrag.

4 §  Facklig förtroendeman får ej med anledning av sitt uppdrag ges försämrade arbetsförhållanden eller anställningsvillkor.

Arbetsmiljölagen

6 kap 10 §  Skyddsombud får inte hindras att fullgöra sina uppgifter.

Skyddsombud får ej med anledning av sitt uppdrag ges försämrade arbetsförhållanden eller anställningsvillkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!