Fågelfotografering på Mälaren lockar långväga turister

I åtta år har Lars-Erik Eklund fotograferat fiskgjusar och havsörnar på Mälaren. I fågelfotokretsar är han ett etablerat namn. Förra året startade han guidade fotoutflykter och i år är han fullbokad varje dag under hela sommaren. Folk från hela Sverige och stora delar av Europa köar för att få följa med på fiskgjusesafari på Mälaren. Vi följde med på en tur.

Fiskgjusen lockar många turister till Mälaren. Vi hade turen att komma riktig nära, här syns Sörmlands landskapsfågel fiskgjuse med Sörmlands landskapsfisk brax i klorna.

Fiskgjusen lockar många turister till Mälaren. Vi hade turen att komma riktig nära, här syns Sörmlands landskapsfågel fiskgjuse med Sörmlands landskapsfisk brax i klorna.

Foto:

Eskilstuna2017-07-28 18:30

Ett gäng måsar följer skränande båten ut på Mälaren. Fotoguiden Lars-Erik Eklund tipsar oss om bra inställningar på kameran för att hinna fånga fåglarna i rörelse under varierat ljus. Jag och fotografen Tommy Bergqvist från Örebro ställer in kamerorna och övar lite på måsarna.

Efter en stund stannar Lars-Erik båten och ankrar upp och allt blir lugnt. Förutom de tiotal måsar vi har runt oss, så är morgonhimlen helt stilla och lite molnig. Inte en fiskgjuse så långt ögat når.

En skeptisk tanke börjar gro, kommer vi verkligen få se Sveriges tredje största rovfågel och Södermanlands landskapsfågel?

Under vinterhalvåret drar fiskgjusen till Afrika, men under sommaren föredrar den Europa och hela 40 procent av det europeiska beståndet häckar här i Sverige där Mälaren är favoritplatsen. Här finns det alltså gott om dem.

Den skeptiska känslan hinner inte riktigt få fäste, förrän Lars-Erik upplyser oss om att vi har fiskgjuse rakt ovanför oss. Vi hör deras ängsliga pip. Sedan går tiden väldigt fort och jag tappar räkningen vid fem fiskgjusar och minst tre havsörnar som dyker och tar fisken som Lars-Erik kastar ut i sjön.

‒Det här var riktigt svårt, säger Tommy som är en van actionfotograf strax efter att en fiskgjuse lyft med en brax i klorna.

Tommy har fotograferat sedan 70-talet och intresset för natur och fågelmotiv har kommit på senaste tiden.

‒Det är lite skillnad från att fotografera svanar i Tysslingen, konstaterar han.

Tommy funderar på att byta sitt 500 mm objektiv till ett 300 mm, just då släpper en stor havsörn taget om trädgrenen och seglar raka vägen ner mot oss och fisken som ligger på ytan 20 meter från båten.

Vi avbryter samtalet och lyfter våra kameror till ögat och följer fokuserat den majestätiska fågeln i sökaren. Den kommer närmare och närmare, till slut doppar den snabbt ner klorna och lyfter med en stor brax under sig. På land hörs havsörnens ungar skrika efter mat.

‒Det var hanen, honan skulle aldrig komma så nära oss, säger Lars-Erik.

I displayen bakpå kameran ser vi den gula näbben och klorna och de vita stjärtfjädrarna. En fantastisk fågel.

Hinkarna med fisk tar slut och jag noterar att vi redan varit ute i tre timmar.

‒Det blev en riktigt lyckad tur, jag kan ju aldrig garantera att vi ska få se fiskgjuse. Och havsörn är bara en bonus. Garantier kan man bara ge på zoo, säger Lars-Erik.

Vi tar en kopp kaffe och försöker smälta det vi varit med om, samtidigt som det blir en del kamerasnack och andra naturupplevelser som vi varit med om.

‒Jag är riktigt nöjd! För mig är det viktigt med själva naturupplevelsen också, och även om det var svårt att hänga med fåglarna i flykten och fotografera emellanåt så var det en fantastisk upplevelse totalt sett, säger Tommy och fortsätter.

‒Hur ser det ut i höst, kan man boka en tur för att fotografera havsörnar då?

Mer info:

www.birdphotosweden.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!