Fahed Jusefs söta bakverk har vunnit kundernas hjärtan

För två år sedan startade Fahed Jusef från Syrien caféet Hem Baklawa där han bland annat bakar och säljer det orientaliska bakverket baklava.

Eskilstuna2016-12-29 07:30

På caféet Hem Baklawa i Eskilstuna spelas sånger av Fairuz som är en av arabvärldens mest älskade artister.

– Hon kallas morgonfågeln. Alla lyssnar på henne på morgonen, berättar caféägaren Fahed Jusef.

I disken finns bland annat olika varianter av det söta bakverket baklava som är caféets specialitet. Fahed Jusef har mitt under julruschen slitit sig från caféets eget bageri för att prata med tidningen en stund.

Hur går det för caféet?

– Det går jättebra nu. Det var lite långsamt från början, men nu går det bra. Jag är nöjd med det. Det går bättre och bättre.

Vad beror det på?

– Ja, det beror på att vi kommer på nya idéer. Vi gör det bästa vi kan. Vi har bra kvalité. Vi har mindre socker. Folk tycker om det.

I caféet finns cirka 30 sittplatser. Fahed Jusef berättar att caféet har många olika kunder.

– Det är svenskar och araber och kurder och persiska. Det är olika människor som kommer in.

Fahed Jusef har en fast anställd och en timanställd. Hans hustru Aynour Ramadan arbetar också på caféet.

– Hon har varit med från början och har bra idéer. Det var till exempel hennes idé att vi skulle ha frukost på morgonen. Nu är det fullt här på morgonen, säger Fahed Jusef.

Från klockan 9 på morgonen serveras manakish som är en slags pizza toppad med till exempel kryddmixen zaatar eller ost.

– Vi har fyra olika smaker, säger Fahed Jusef.

Det finns planer på att framöver utöka konceptet och börja servera manakish tillsammans med till exempel kött vid lunchtid.

Fahed Jusef kom till Sverige från Syrien 2003. Han kommer från staden Kamishlo.

– Det är en jättefin stad som ligger vid gränsen till Turkiet, berättar Fahed Jusef.

Hans släktingar driver fortfarande ett företag i staden som bakar baklava.

– Det är samma sak som vi bakar här i Sverige, säger Fahed Jusef.

För tre år sedan deltog han i Eskilstuna kommuns projekt Bazar.

– Vi fick en utbildning där vi lärde oss mycket om marknadsföring och budget.

Genom projektet kom han i kontakt med Almi Företagspartner som hjälpte honom att starta företaget Hem Baklawa i november 2014.

– Det här är mitt yrke. Jag har lång erfarenhet av det. Det är ett familjeyrke.

Specialiteten är olika former av baklava. Baklava är ett sött bakverk av filodeg och nötter som är vanligt i länder i och kring Mellanöstern.

– Vi använder tre olika nötter: cashew, pistage och valnötter, berättar Fahed Jusef.

Ordet "Hem" i företagsnamnet Hem Baklawa syftar på att allt bakas hemma i butiken.

– Det betyder att allt är färskt. Vi bakar det här på platsen, säger Fahed Jusef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om