I början på sommaren tog Tage Jalmhagen bilen från sitt hem i Eskilstuna till Stockholm för en dagsvisit. Eftersom han passerade tullarna gjorde han sig skyldig att betala 11 kronor i trängselskatt.
Men när fakturan från trafikverket nådde Tages brevinkast hade Tage Jalmhagen och hans fru åkt till Spanien, och han såg inte fakturan förrän han kom hem sex veckor senare.
– Då var det en dag kvar att betala 11 kronor. Då gjorde vi som man har lärt sig, vi betalade de där elva kronorna, men naturligtvis kom det 500 kronor i förseningsavgift ändå, säger Tage Jalmhagen, som kallar tilltaget för ett myndighetsövergrepp och bestämde sig för att överklaga. Men för att överklaga var han först tvungen att betala förseningsavgiften.
– Då gjorde jag det. Och skickade in en alla bevis på att jag varit på resa och bad vänligt men bestämt om att få tillbaka de där 500 kronorna.
Men skatteverket står fast. Har man missat att betala i tid får man betala förseningsavgiften. Även om man bara är en dag sen, och även om summan bara var elva kronor från början.
– Jag tycker på ren svenska att det är förjävligt att man inte har en sportslig chans att betala, säger Tage Jalmhagen som nu planerar att överklaga till nästa instans.
– Jag tänker gå till bottnen med det här. Det är inte pengarna, det är principen.
Mikael Andersson på trafikverket menar dock att varken trafik- eller skatteverket kan göra så mycket åt hur reglerna ser ut.
– Det är lagstadgat att det ska vara såhär, så det är regering och riksdag som har bestämt, säger Mikael Andersson.
Är inte 500 kronor för någon dags försening på 11 kronor väldigt mycket?
– Jo, det kan jag visserligen ha viss förståelse för. Om man har åkt en gång och ska betala elva kronor så är det trist med en förseningsavgift på 500.