Kommunen nekade familj stöd – får bakläxa av domstol

Eskilstuna kommun nekade en familj försörjningsstöd eftersom sonen i familjen hade fått 28 500 kronor i ersättning efter en skada. Men pengarna hör till barnet menar förvaltningsrätten som ger kommunen bakläxa.

Eskilstuna kommun gjorde fel när man nekade en familj försörjningsstöd med hänvisning till att sonens pengar räknades som hela familjens inkomst. Det slår Förvaltningsrätten i Linköping fast i en dom.

Eskilstuna kommun gjorde fel när man nekade en familj försörjningsstöd med hänvisning till att sonens pengar räknades som hela familjens inkomst. Det slår Förvaltningsrätten i Linköping fast i en dom.

Foto: TT/Veronica Karlsson/Jasmine Hubinette

Eskilstuna2023-02-25 20:22

Ett stort antal av de beslut som arbets- och vuxenutbildningsnämnden i Eskilstuna kommun fattar om försörjningsstöd överklagas till förvaltningsrätten. I de allra flesta fallen får kommunen rätt när ärendena prövas av domstolen. Men inte alltid.

Ett sådant exempel rör en familj som nekades ekonomiskt bistånd för december 2022. Kommunen menade att familjens behov kunde tillgodoses genom egna inkomster eftersom sonen fått 28 500 kronor för kränkningsersättning, sveda och värk från ett försäkringsbolag.

Familjen hävdade att ersättningen inte skulle räknas med. Dessutom hade de redan använt pengarna till leksaker, varit ute och rest samt gjort roliga saker som skulle få sonen att glömma det han varit med om. Och nu hade de inte tillräckligt med pengar för att betala sina räkningar.

Förvaltningsrätten i Linköping, som nu ger familjen rätt, understryker i domen att utgångspunkten är att ett barn aldrig är försörjningsskyldigt gentemot sina föräldrar. Kommunen skulle förvisso ha kunnat tagit med försäkringspengarna i beräkningen av biståndsbedömningen; men endast för sonens del av hushållets utgifter, inte som en inkomst för hela familjens behov. Dessutom skulle nämnden ha undantagit 15 procent av sonens pengar eftersom barn har rätt till ett visst sparande.

Domstolen upphäver därför beslutet och nämnden måste nu handlägga ärendet på nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!