Som flera andra medier tidigare rapporterat om hittade familjen Brodén den lilla älgkalven när den låg uttorkad på gårdsplanen till deras gård i Eskilstuna.
Familjen tog hand om kalven som blev bättre och de fick tillåtelse av Järvzoo i Järvsö, 35 mil norrut, att köra dit honom. Men framtiden för den lille älgkalven som fick namnet Brownie är oviss. När ett djur som tagits om hand av människor lämnas in till en djurpark är det upp till Naturvårdsverket att besluta om älgkalven får leva.
– Naturvårdsverket har sina lagar och föreskrifter att följa men de är inte hjärtlösa. Det kan till exempel behövas nytt blod i älgparken, säger Jonas Malmsten.
Varje sommar dör det tusentals älgkalvar i Sverige. Det kan bero på att mamman lämnat kalven, att den blivit sju eller att mamman blivit överkörd. Men det är sällan någon hittar djuren.
– Sveriges älgbestånd vilar ju inte på den här lilla kalven. Men jag förstår människors reaktion för älgkalvar är så otroligt fina små djur och man fäster sig otroligt vid dem, säger han.
Eftersom familjen matade älgen med lammnäring första dygnen, tror Jonas Malmsten att det finns goda chanser för älgen om den får överleva. Finns det en älgko på Järvzoo finns det även en liten chans att älgkalven blir adopterad.
– Risken finns att de andra älgarna tycker det är konstigt med en helt ny älg i deras flock. Men det händer även i det vilda att kalvar går bredvid älgkor som man senare sett inte var släkt, säger Jonas Malmsten.
Naturvårdsverkets beslut i liknande ärenden brukar enligt Jonas Malmstens erfarenhet gå ganska snabbt och han litar på att de fattar ett korrekt beslut.
– Man ska förstå bägge besluten de tar, både ja och nej. Även om känslorna kan ta överhand, säger Jonas Malmsten.