Bonaj AB tillverkar allt i plast och metall genom bland annat formsprutning av plast och stansning/prägling av plåt, stål, mässing och rostfritt. Bonaj har en stor legoproduktion och kunderna finns bland annat inom byggindustrin, hushåll, trädgård och fordonsindustrin.
Ett exempel på en produkt som företaget har tillverkat sedan starten 1991 är osthyvlar. Bonaj slipar sina osthyvlar till skillnad från sina konkurrenter som präglar skäret i samband med att de stansar ut bladet. Bonajs osthyvlar slipas i en maskin byggd av Bo Wikström som grundade företaget tillsammans med Jan Rydén.
I dag är Jan Rydéns dotter Åsa Rydén, 53, vd och ägare. Även hennes söner, tvillingarna Emil och Oskar Rydén, 28, samt dottern Elin Rydén, 26, är verksamma i familjeföretaget.
– Skillnaden mot för tio år sedan är att vi är otroligt mer framåt. Det är sporrande att ha tre barn här som allihop är drivna. Tillsammans blir vi starka, säger Åsa Rydén.
Alla fyra familjemedlemmarna tycker att det är positivt att jobba tillsammans på företaget.
– Vi kan fatta snabba beslut, säger Oskar Rydén.
– Vi litar på varandra, säger Åsa Rydén.
Emil Rydén sköter företagets ekonomi och administration, bland annat bokföringen. Tillsammans med verktygsmakaren Stefan Lindholm, 70, tar han hand om hela processen runt nya produkter/jobb.
– Vi är glada att ha Stefan kvar. Det finns nästan inga verktygsmakare, säger Åsa Rydén.
Oskar Rydén jobbar med produktionen. Han programmerar maskiner och ser till att produkterna håller bra kvalité och blir klara i tid. Bröderna har en konstant dialog med "morsan" Åsa Rydén som bland annat ansvarar för montering och paketering. Elin Rydén har utbildat sig till fastighetsmäklare, men jobbar på Bonaj en dag i veckan vid sidan av mäklarjobbet. På familjeföretaget tillför hon bland annat kunskaper om fastigheter, hjälper till i produktionen och är transportledare.
Bonaj har i dag tolv fast anställda. Bonaj låg länge i Grönsta industriområde. 2019 tog Bonaj över Genses fastighet i Vilsta och flyttade dit. En fördel med flytten var att företaget fick tillgång till större lokaler för vidare utveckling samt möjligheten att hyra ut delar av lokalerna.
Gense har fortfarande en representant på plats i byggnaden som sysslar med sanering av tomten efter den tidigare silverbestickstillverkningen. Byggnaden är från 1940-talet och den nya ägaren Bonaj arbetar fortlöpande med att renovera den.
Bonaj har efter flytten även utökat produktionskapaciteten rejält. Bonaj har köpt två andra företag som sysslat med tillverkning av metallkomponenter och flyttat maskinerna till den stora anläggningen på Skogstorpsvägen. Bonaj har utökat antalet stålpressar från tre till 15. Bonaj har även införskaffat en trumlingsanläggning som gradar metalldelar. Företaget kan därmed även erbjuda trumling som legoarbete. Företaget har varit delaktigt i att starta byggbolaget Mellansverige Villan AB som ligger i Bonajs lokaler. Bolaget samägs med Martin Grönnslett.
– I och med det är det bra att ha en lastbil och en grävmaskin så det har vi införskaffat, säger Åsa Rydén.
I princip all expansion är självfinansierad.
– Behöver vi en ny maskin så lånar vi inte utan då försöker vi jobba ihop pengarna först och köpa den sedan, säger Åsa Rydén.
Emil Rydén säger att företaget jagar nya kunder, men att det även vill växa genom förvärv.
– Kommer vi över någonting som vi tycker passar bra in så är det stor chans att vi köper det. Det ska vara någonting som faller oss i smaken och känns intressant.
– Vi hade ett väldigt bra 2023. Vi håller tummarna att det blir bra i år med, men det är svårt när det är tuffa tider med lågkonjunktur, höga räntor och materialpriser.
Åsa Rydén menar att företaget är bra på att hålla nere sina kostnader.
– Vi kan vända och vrida på det mesta, säger hon.
Åsa Rydén beskriver sig själv som rastlös.
– Jag är inte missnöjd med det har jag har, men jag blir aldrig nöjd. Jag är alltid sugen på något nytt.
Hon lider inte av någon beslutsångest och fattar ofta snabba beslut.
– Känns det bra i magen och investeringen ser bra ut och 'ungarna' säger ja då kör vi!
Dottern Elin Rydén menar att hon och bröderna ärvt moderns rastlöshet.
– Emil är lugn, men han kommer med många idéer. Oskar är mer som mamma att han gillar att röra på sig. Vi har alla behov av att träna, säger Elin och fortsätter:
– Vi är en väldigt tajt familj även när vi inte jobbar. Vi gillar att vara med varandra. Vi är uppvuxna allihopa på landet och vi alla gillar att träna och att vara ute och hålla på med sport.
Familjemedlemmarna är vana vid att hoppa in och jobba med företaget när det behövs.
– Firman går före en semesterweekend om det är så, säger Åsa Rydén.